Social

Unul din cinci români nu reuşeşte să economisească. Aproape 50% economisesc sub 500 lei/lună

Unul din cinci români (20%) spune că nu reuşeşte să pună deloc bani deoparte, iar 53% economisesc mai puţin de 500 de lei pe lună, potrivit unui studiu de profil, realizat de o aplicaţie financiară.

Pe de altă parte, 10% declară că fac economii de cel puţin 1.000 lei lunar, cu cel mai mare procent în rândul segmentului de vârstă 25-34 de ani (12%).

Potrivit studiului Revolut despre economisire, 49% dintre respondenţi spun că toamna încep să economisească. Aproximativ 18% iau în calcul să pună bani deoparte mai ales pentru că au cheltuit prea mult cu vacanţele din timpul verii, iar 31% consideră că toamna este un moment potrivit pentru a face asta.

Totodată, 23% dintre cei intervievaţi declară că oricum economisesc pe tot parcursul anului, fără a ţine cont de momentul din an. Există şi o minoritate de 6% care intenţionează să amâne până în ianuarie această decizie, preferând debutul anului pentru a începe să-şi facă o rezervă.

„Diferenţele dintre bărbaţi şi femei sunt evidente: 22% dintre femei nu pun deoparte nici măcar un leu (faţă de 18% în cazul bărbaţilor), cele mai multe economisesc sub 250 de lei (32% vs. 22% bărbaţi) şi doar 7% dintre femei economisesc mai mult de 1.000 de lei lunar, faţă de 13% dintre bărbaţi.”, precizează autorii studiului.

Cercetarea mai arată că românii iau în calcul diferite metode de a-şi face rezerve de bani şi pentru a-şi ţine socoteala banilor. Astfel, regula la care apelează cei mai mulţi este 50/30/20, unde 50% din fonduri sunt destinate cheltuielilor obligatorii (chirie, utilităţi etc.), 30% pentru cheltuieli de plăcere (mese în oraş, întâlniri cu prietenii) şi 20% pentru economii şi investiţii.

Conform cercetării, românii sunt interesaţi mai ales de produsele de economisire cu dobândă. Aproximativ 46% dintre respondenţi spun că au unul sau mai multe depozite deschise la fie la bănci digitale, fie la bănci tradiţionale sau o combinaţie a celor două.

„Generaţia care apelează cel mai mult la conturile de economisire este reprezentată de mileniali, 45% spunând că au cel puţin un depozit de economii, iar 18% dintre aceştia au acces la cel puţin un cont de economii la o bancă digitală. Tot în acest caz diferenţa dintre bărbaţi şi femei este evidentă: doar 39% dintre femei spun că deţin cel puţin un depozit, în timp ce în rândul bărbaţilor procentul creşte la 50%.”, arată sondajul.

Mai mult de jumătate dintre mileniali sunt interesaţi de investiţii ca modalitate de economisire. Aproximativ 53% dintre respondenţii români implicaţi în studiul Revolut declară că investesc bani în diverse instrumente (acţiuni, fonduri tranzacţionate la bursă, money market funds, criptomonede etc.).

Obiectivele pentru care apelează la această modalitate de economisire sunt diverse. Astfel, 14% îşi pregătesc astfel un fond de rezervă pentru momentul pensionării, 13% strâng pentru a avea bani pentru proiecte proprii sau cheltuieli (13%), 12% pentru educaţia copiilor, iar 6% în scopuri antreprenoriale. Milenialii (52%) sunt cei mai interesaţi de aceste instrumente de economisire, spre deosebire de generaţiile de peste 55 de ani (30%).

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version