Pensiile nu vor creşte pentru un număr de 700.000 de pensionari, în urma recalculării, întrucât aceştia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiilor acestora era mai mare decât a altor pensionari care au muncit şi contribuit la fel, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit ministrului de resort, începând cu data de 1 septembrie 2024, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată, de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.
Aceasta a adăugat că peste 90.000 de pensionari, beneficiari de pensie minimă socială, vor primi mai mulţi bani la recalculare.
Revizuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se impune în 1.090 de cazuri, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii emise până în prezent, a anunţat, joi, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, în aceiaşi conferinţă de presă.
Potrivit sursei citate, restul pensionarilor care au cerut caselor teritoriale de pensii informaţii referitoare la deciziile de recalculare au primit toate lămuririle necesare.
Baciu a adăugat că pensionarii sunt îndreptăţiţi să primească informaţii, pentru că este o lege nouă, menţionând că aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public de pensii.
Totodată, şeful CNPP a reiterat că acest proces de recalculare a pensiilor este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, „cel puţin din ultimii 50 de ani” şi a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie.