Connect with us

Educatie

Universitatea din Bucureşti a lansat Fundaţia ‘Virtute et Sapientia’ şi proiectul SEED

Fundaţia „Virtute et Sapientia” a Universităţii din Bucureşti, al cărei Preşedinte este prof. univ. dr. Marian Gabriel Hâncean, cadru didactic la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a UB, îşi propune să susţină şi să promoveze valorile educaţiei şi ale ştiinţei prin iniţierea de proiecte şi activităţi care să valorifice capacităţile didactice, de cercetare şi implicare socială ale comunităţii academice a UB.

Printre activităţile sale, fundaţia urmăreşte să iniţieze proiecte, programe şi evenimente de responsabilitate socială destinate comunităţilor locale, grupurilor şi persoanelor aflate în nevoie, dar şi să organizeze şi să deruleze congrese, conferinţe, sesiuni de comunicări, colocvii, simpozioane, workshopuri şi şcoli de vară şi să contribuie la realizarea de materiale educative şi ştiinţifice. Mai multe detalii cu privire la Fundaţia „Virtute et Sapientia” a UB pot fi consultate atât pe site-ul https://fundatia.unibuc.ro, cât şi pe pagina de Facebook, www.facebook.com/fundatia.unibuc.ro.

În cadrul conferinţei de presă, profesorul Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, a discutat despre nevoile sociale la care Fundaţia „Virtute et Sapientia” îşi propune să răspundă în perioada următoare prin iniţierea proiectului UB SEED, dar şi despre nevoia implicării universităţilor în rezolvarea problemelor din mediul preuniversitar. Astfel, Marian Preda a subliniat că „orice universitate modernă are cel puţin două misiuni: de a pregăti resurse umane înalt calificate prin programele de studii pe care le pune la dispoziţie – la licenţă, masterat şi doctorat – şi de a ajuta societatea prin oferirea unor soluţii ştiinţifice la problemele ridicate de aceasta. Universitatea din Bucureşti a pus întotdeauna pe primul loc misiunea sa socială: suntem o universitate a comunităţii, suntem o universitate a Bucureştiului, o universitate centrală, nu doar din punct de vedere geografic, ci şi din punct de vedere al preocupărilor constante pe care le avem faţă de Bucureşti şi faţă de România, faţă de studenţi, cadre didactice şi elevi, deopotrivă”.

Programul „Sprijin Educaţional pentru Elevii Defavorizaţi” (UB SEED) este iniţiat din dorinţa Universităţii din Bucureşti de a avea o contribuţie directă în dezvoltarea educaţiei şi a formării viitorilor cetăţeni şi profesionişti încă din perioada educaţiei preuniversitare, precum şi în accesul copiilor provenind din comunităţi dezavantajate la o educaţie de calitate. Programul îşi propune să sprijine anual un număr de 60 de elevi pe o perioadă de cinci ani şcolari, începând cu clasa a VIII-a şi până la admiterea la facultate. Iniţiativa se adresează elevilor care provin din familii cu venituri reduse şi pentru care mediul socio-economic reprezintă un posibil risc pentru continuarea educaţiei şi a formării lor.

În mod aplicat, sprijinul acordat celor 60 de elevi va consta în participarea acestora la cursuri online şi activităţi specifice susţinute de cadre didactice ale Universităţii din Bucureşti şi care sunt menite să ofere contexte adecvate de formare şi dezvoltare pentru elevii înscrişi în program. Adiţional, 30 dintre aceşti elevi vor beneficia de mentorat şi de sprijin material.

Activitatea de mentorat are în vedere atât acompanierea elevilor pe parcursul şcolarităţii, cât şi integrarea într-o comunitate mai amplă, asigurând un mediu educaţional incluziv. Acest program de mentorat va fi susţinut de studenţii Universităţii din Bucureşti, selectaţi prin intermediul unor criterii specifice, aceştia oferind sprijin şi îndrumare educaţională pe parcursul întregului demers.

Programul este consolidat printr-un parteneriat între Universitatea din Bucureşti, Consiliul Naţional al Elevilor, Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” şi World Vision România.

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, a salutat demersul Universităţii din Bucureşti şi a arătat că organizaţia pe care o reprezintă se va implica activ în implementarea programului, deoarece „rolul proiectelor de tipul UB SEED este de a veni cu soluţii pentru clivajele pronunţate de la nivelul învăţământului preuniversitar şi din societatea românească”. Rareş Voicu a afirmat că, pentru a obţine rezultate la problemele cu care se confruntă învăţământul românesc, avem nevoie de eforturi conjugate atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, considerând că iniţiativele de tipul UB SEED sunt importante mai ales prin aceea că tinerii vin în ajutorul tinerilor în mod voluntar.

La rândul lor, Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision Romania, şi Gelu Duminică, directorul executiv al Fundaţiei Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, au reiterat sprijinul pe care îl acordă în implementarea programului, accentuând impactul pozitiv pe care astfel de intervenţii pe termen lung, de asigurare a accesului la programe educaţionale de calitate şi de mentorat, îl pot avea pentru viitorul elevilor din comunităţi dezavantajate. Menţionăm că cele două organizaţii non-guvernamentale au o experienţă extinsă de lucru cu elevi din grupuri vulnerabile, prin proiecte care îşi propun să contribuie la un mediu educaţional incluziv şi de calitate.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință