Connect with us

Social

Universitatea de Vest din Timişoara lansează proiectul „STOP discriminării prin limbaj”

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul de Asistenţă Socială de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie, împreună cu Asociaţia Academia Mămicilor din Timişoara (AMT – C.C.A.S.), vor lansa o iniţiativă care-şi propune eliminarea progresivă din spaţiul public a unor cuvinte care accentuează starea de marginalizare a unor persoane dezavantajate social.

Nu de puţine ori, în media, pe bloguri, vloguri, în declaraţiile unor factori de decizie, etc, se utilizează formulări de genul „boschetarii / aurolacii de la Gara de Nord” în loc de „persoanele fără adăpost”, ori „bătrânii de la azilul” în loc de „vârstnicii”, sau „persoanele cu handicap” în loc de „persoanele cu dizabilităţi”, „ţiganii din Rahova” în loc de „romi”, „nebunii umblă liberi” în loc de „persoanele cu tulburări psihice”, iar exemplele pot continua.

Situaţiile de utilizare incorectă a limbajului de asistenţă socială pot pune în discuţie probleme ce ţin de zonele discriminării, rasismului, marginalizării indivizilor şi grupurilor vulnerabile.

Proiectul constă într-o monitorizare şi înregistrare a informaţiilor din spaţiul public ( presa online, emisiuni, dezbateri tv etc) realizată de 12 studenţi de la specializarea Asistenţă Socială din cadrul UVT, pentru identificarea unor formulări ca cele prezentate mai sus. Într-o etapă ulterioară se vor transmite scrisori, prin email sau în format fizic, tuturor celor care utilizează asemenea expresii, indicându-se formularea corectă, cu rugămintea de utilizare pe viitor a acestor variante. De asemenea, cadre didactice de la Departamentul de Asistenţă Socială de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din UVT vor organiza cursuri gratuite pentru o utilizare etică a limbajului, adresate jurnaliştilor, liderilor de opinie, purtătorilor de cuvânt etc. Sunt gândite şi acţiuni de premiere a persoanelor publice care folosesc corect referirile despre persoanele vulnerabile.

Trebuie precizat că această realitate are la bază cercetări sociologice realizate încă din anul 2006 la Departamentul de Asistenţă Socială din UVT, identificându-se la nivel naţional sute de situaţii în care se accentuează starea de marginalizare prin utilizarea unui limbaj incorect şi lipsit de deontologie. Iniţiativa acestui proiect poate fi considerată o salvgardare a terminologiei din domeniul asistenţei şi protecţiei sociale.

Pentru informaţii şi date despre acest proiect vă rugăm să vă adresaţi Departamentului de Asistenţă Socială de la Facultatea de Sociologie şi Psihologie, responsabil de proiect prof. univ. dr. Cosmin Goian (cosmin.goian@e-uvt.ro) sau lector.univ.dr. Carmen Stanciu (carmen.stanciu@e-uvt.ro ).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință