Connect with us

Educatie

Universitatea Babeş-Bolyai Cluj: Peste 29.000 de locuri la licenţă şi master, scoase la concurs la admiterea de vară

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca scoate la concurs pentru admiterea de vară 2023 peste este 29.000 de locuri la licenţă şi master, se arată într-un comunicat al UBB.

Aproape 5.300 de locuri bugetate sunt pentru absolvenţii de liceu care vor să se înscrie la facultate, iar peste 10.000 de locuri sunt cu taxă.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu care vor să se înscrie la facultate, 10.892 de locuri în regim cu taxă şi 2.980 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. Din locurile bugetate scoase la concurs de UBB, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 176 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara graniţelor ţării”, se arată în comunicatul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 3.627 de locuri la buget şi 6.284 de locuri la taxă.

„Dintre locurile bugetate, un număr de 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate pentru candidaţii proveniţi din sistemul de protecţie socială sau cu dizabilităţi. Alte 127 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara graniţelor ţării. De asemenea, şcolile doctorale din cadrul UBB pun la dispoziţia candidaţilor la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidaţii din România şi statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni şi 95 de locuri cu taxă”, mai informează UBB.

Conform sursei citate, candidaţii vor putea alege între cele 252 de programe de licenţă (învăţământ cu frecvenţă, frecvenţă redusă sau la distanţă), 236 de programe de master (învăţământ cu frecvenţă sau frecvenţă redusă), respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 şcoli doctorale.

Universitatea clujeană anunţă că admiterea în anul universitar 2023-2024 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând mai multe specializări noi la nivel licenţă, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (Specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvenţă – în limba maghiară), respectiv la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (Specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar – la Reşiţa) – 3 ani, la distanţă – în limba română, respectiv Specializarea Psihologie – Ştiinţe cognitive – 3 ani, cu frecvenţă – în limba engleză.

La nivel de master, UBB va pune la dispoziţia candidaţilor şapte programe de studii noi, printre care programul de Securitate cibernetică/Cyber Security (în limba engleză – organizat în reţea internaţională), programul de Bioinformatică aplicată în ştiinţele vieţii, programul de Psihologie clinică: evaluare şi intervenţie (în limba maghiară).

Universitatea Babeş-Bolyai precizează că este conform rankingurilor internaţionale una din cele mai influente universităţi româneşti din zona Europei de Sud-Est, atât în evaluări globale, cât şi în evaluări pe diverse domenii specifice, fiind evaluată de auditul internaţional QS ca o universitate „world-class” (de 5 stele) şi fiind inclusă în grupul selectiv GUILD al universităţilor europene de cercetare avansată (https://www.the-guild.eu/).

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 şi 27 iulie 2023. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor şi perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile pentru fiecare dintre cele 22 de facultăţi ale UBB.

Universitatea mai informează că pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință