Connect with us

Social News

Uniunea Consiliilor Judeţene: Proiectul bugetului de stat blochează proiecte locale majore de finanţare

Potrivit organizaţiei, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu 2022

Proiectul bugetului de stat blochează proiectele majore de finanţare la nivel local, a transmis Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), printr-un comunicat.

„Coaliţia de guvernare, prin actuala formă a proiectului legii bugetului de stat, subfinanţează şi blochează proiectele majore de investiţii la nivel local. Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege. Prin proiectul propus, coaliţia de guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanţate din fonduri europene şi proiectele de investiţii, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistenţa socială, care este oricum subfinanţată”, susţine UNCJR.

Potrivit organizaţiei, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu 2022, în condiţiile în care cheltuielile de funcţionare cresc din cauza măririi preţurilor şi a inflaţiei, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare, întrucât trebuie încheiate proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, care se vor încheia pe 31 decembrie 2023.

UNCJR precizează că a semnalat în repetate rânduri problemele cu care se confruntă judeţele, precum şi faptul că din bugetele acestora se finanţează asistenţa socială, însă coaliţia de guvernare nu a actualizat la timp standardele de cost, iar în prezent se urmăreşte şi „periclitarea” proiectelor finanţate din fonduri europene, stoparea investiţiilor la nivelul judeţului şi subfinanţarea culturii.

Uniunea cere Guvernului să reanalizeze activităţile care vor fi subfinanţate, deoarece acţiunile lor au efect atât direct, cât şi indirect asupra cetăţenilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință