UNICEF salută adoptarea de către Parlament a amendamentului la Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 care are ca scop înfiinţarea unui pachet minim de servicii pentru copii şi familiile acestora în fiecare comunitate rurală şi urbană din România.
„Pachetul minim de servicii este un model integrat de servicii de bază în domeniul sănătăţii, educaţiei, protecţiei sociale şi a copilului, furnizate la nivelul comunităţii, cu un accent special asupra celor mai vulnerabili copii şi a familiilor acestora. Pachetul a fost conceput pentru a preveni şi soluţiona într-un stadiu incipient, probleme precum: violenţa, sărăcia, sarcina timpurie, bolile prevenibile, lipsa accesului la prestaţii băneşti, instituţionalizarea şi abandonul şcolar etc”, menţionează UNICEF într-un comunicat de presă transmis marţi.
Pachetul minim de servicii presupune prezenţa în fiecare comunitate a cel puţin unui asistent social, a unei asistente medicale comunitare şi a unui consilier şcolar. În comunităţile cele mai sărace, inclusiv cele cu populaţie roma, pachetul de minim de servicii poate include, de asemenea, mediatorul şcolar şi mediatorul sanitar. Lucrând în strânsă colaborare, aceşti profesionişti ajută copiii vulnerabili şi familiile lor, evaluându-le nevoile şi oferindu-le sprijin individualizat. De asemenea, echipa comunitară lucrează cu alţi actori de la nivel local, cum ar fi primăria, ONG-uri şi alţi parteneri comunitari.
Amendamentul la Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 are la bază proiectul pilot testat de UNICEF împreună cu autorităţi locale, regionale şi naţionale şi ministerele de resort, inclusiv Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, începând din 2015, în 45 de comunităţi rurale şi urbane din judeţul Bacău. Conform unei evaluări independente, pachetul minim de servicii a contribuit la incluziunea socială a copiilor vulnerabili şi a familiilor acestora: toţi copiii identificaţi fără documente la începutul proiectului pilot au acum acte de identitate şi sunt înregistraţi la un medic de familie; numărul copiilor nevaccinaţi a scăzut cu 40%; numărul mamelor adolescente a scăzut cu 50%; toţi preşcolarii sunt înscrişi la grădiniţă; abandonul şcolar a fost redus cu 60%; numărul copiilor care trăiesc în gospodăriile afectate de sărăcie a scăzut de la 29% la mai puţin de 1%.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede acordarea unui pachet minimal de servicii sociale fiecărui copil şi familiei acestuia, pachet care include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii asistenţei sociale nr.292/2011, în sensul reformării sistemului de protecţie socială la nivel naţional.