UNICEF anunţă că numărul cazurilor de rujeolă din întreaga Europă continuă să crească „vertiginos”, cazurile înregistrate în acest an fiind comparabile cu numărul total al al îmbolnăvirilor raportate pe tot parcursul anului 2023.
Potrivit celor mai recente date disponibile, 56.634 de cazuri de rujeolă şi patru decese au fost raportate oficial în 45 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în primele trei luni ale anului 2024, reiese dintr-un comunicat transmis marţi de UNICEF.
Pe parcursul anului 2023, 61.070 de cazuri şi 13 decese au fost raportate de 41 de ţări.
Conform datelor OMS, în anul 2023 au fost înregistrate în România 3.497 de cazuri de rujeolă şi trei decese cauzate de această boală, reprezentând un sfert din decesele înregistrate în regiune. În perioada ianuarie – martie 2024 s-au înregistrat 1.359 de cazuri şi două decese, jumătate din decesele provocate de rujeolă în Europa.
„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, transmite sursa citată.
Conform directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar şi un singur caz de rujeolă ar trebui să fie „un apel urgent” la acţiune.
„Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge.
Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au apărut în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani, reflectând o creştere a numărului de copii care au pierdut vaccinările de rutină împotriva rujeolei şi a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19, „coroborată cu o recuperare lentă” a acoperirii vaccinale în 2021 şi 2022, reiese din comunicat.
Dintre copiii cu vârsta sub cinci ani care au contractat rujeola în 2023, mai mult de trei sferturi nu primiseră nicio doză de vaccin împotriva rujeolei. Aproximativ 99% dintre aceşti copii nu au primit două doze de vaccin împotriva rujeolei, „care conferă protecţia necesară”.
Cazurile de rujeolă sunt în creştere la nivel mondial, menţionează UNICEF.
„În 2023, s-au înregistrat peste 300.000 de cazuri de rujeolă la nivel mondial, iar cifrele raportate până acum în 2024 indică faptul că totalul pentru anul respectiv va egala sau va depăşi totalul din 2023. Importul de virus între ţări şi continente are loc în mod regulat, iar focare ale acestei boli extrem de infecţioase vor apărea oriunde virusul va găsi buzunare de persoane nevaccinate sau insuficient vaccinate”, transmite sursa citată.