Social

Un tanar de etnie roma este exemplu pentru coetnicii romi

Cristian Banciu este un tanar de etnie roma din Cuza Voda, care a dovedit o ambitie fara margini. Dupa ce, in copilarie, medicii i-au restabilit starea de sanatate, dupa sase ani de drumuri interminabile cu mijloace de transport in comun si dupa tot atatia ani de dragoste necontenita din partea parintilor si a celor patru frati, el a absolvit Facultatea de Medicina Generala a Universitatii „Ovidius”. Astazi, ii vom asculta povestea, in speranta ca aceasta va servi ca exemplu pentru coetnicii romi si ca va descuraja persoanele cu prejudecati despre acestia.
Am simtit ca vreau sa fiu medic cand am avut primul contact cu spitalul, din frageda copilarie, cand am avut cateva probleme de sanatate si am vazut cat inseamna un medic bun pentru pacient. Parintii m-au ajutat in primul rand financiar, au facut eforturi deosebite pentru a putea continua studiile timp de sase ani, in al doilea rand, ei au constituit principalul stalp de rezistenta psiho-emotionala, incurajarile lor fiind vitale pentru a nu renunta. Am simtit ca ma pot baza doar pe fortele proprii in integrarea in mediul socio-academic al facultatii, parintii mei neavand sansa de a urma o facultate.

Care au fost avantajele si dezavantajele unei familii numeroase?
Un avantaj ce trebuie neaparat mentionat in cazul unei familii numeroase este bucuria pe care o simti chiar si in momentele cele mai rele posibile, bucuria ca nu esti singur, bucuria sa poti imparti tot ce ai cu fratii si surorile tale. La capitolul dezavantaje, dupa cum este lesne de imaginat, o familie numeroasa este mai greu de intretinut, responsabilitatile sunt mai mari si sunt necesare unele sacrificii din partea tuturor.

Cum ai fost privit de profesori, colegi?
Da, am simtit ca ma privesc diferit, dar in sensul placut al cuvantului. Am simtit ca ma apreciaza si ca ma respecta pentru alegerea facuta si pentru efortul depus pentru a-mi indeplini visul de a fi un medic bun. Pe langa naveta extrem de obositoare, pierzand patru ore zilnic pe drumuri, pot sa zic ca restul problemelor nu prea mai contau. In vremurile noastre, absolut totul costa, chiar si viata are un pret, estimat la zeci, sute de mii de euro, in functie de afectiunea medicala respectiva. Ma bucur ca am fost sanatos si ca am putut sa ajung pana aici.

Felicitari pentru reusita!
Multumesc frumos! Ma simt cu adevarat norocos ca am ajuns sa termin facultatea de medicina si sa fiu in acelasi timp si un exemplu pozitiv pentru ceilalti. Pot spune cu mandrie ca nu sunt singurul student de etnie roma care a terminat o facultate de acest profil, cunosc destul de multi tineri romi care sunt medici rezidenti, specialisti, farmacisti, asistenti medicali etc., dar si din alte domenii. Acesti oameni sunt dovada faptului ca merita efortul de a investi in educatia romilor.

In care centru universitar iti doresti sa continui si mai ales ce specializare urmeaza sa iti alegi?
Pe viitor, mi-ar placea sa lucrez in Constanta, in spitalele unde am invatat in timpul facultatii, astfel, va exista o continuitate care eu cred ca va fi de bun augur pentru cariera mea. Ca specializari, imi plac psihiatria si neurologia, dar inca nu sunt decis, ramane de vazut si ce nota voi obtine la rezidentiat si ce locuri vor fi scoase la concurs pentru rezidenti.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version