Connect with us

Cultura

Un rom cu o fişă la bibliotecă

Un activist rom pentru drepturile omului a învăţat multe despre el şi despre etnia sa din cărţi, în perioada în care a crescut în Bucureşti. Acum, el încearcă să-i înveţe şi pe alţii.

Petre Florin Manole spune că a învăţat multe despre el însuşi şi cel mai important lucru a fost un volum despre istoria romilor, pe care l-a descoperit în şcoala gimnazială, se arăta într-un reportaj Share America despre „eroul drepturilor omului care a aruncat o lumină asupra istoriei romilor”.

Cartea l-a făcut pe Manole să fie conştient de propria identitate, de rasism şi de mecanismele marginalizării.

Acea descoperire a fost „motorul” muncii sale în anii de când a absolvit Universitatea Bucureşti, în 2010.

Romii sunt cea mai largă minoritate etnică a Europei, au suferit şi continuă să sufere din cauza discriminării pe continentul european şi pe cele americane, susţine sursa citată, care aminteşte că, în această lună, au apărut mesaje rasiste scrise cu graffiti, într-un cort ridicat în Bucureşti pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, iar acest lucru a adus critici din afara ţării.

Banca Mondială a transmis la acea vreme că „acest lucru reprezintă o agresiune împotriva comunităţii rome şi un act de discriminare incompatibil cu valorile esenţiale ale Europei privind drepturile omului”.

Manole vede aceste cazuri de rasism anti-romi în primul rând în calitate de membru al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. În urmă cu 10 ani, când avea doar 23 de ani, a ajutat la crearea Centrului de Studii Rome, de la Universitatea Bucureşti.
Manole a vrut o comisie guvernamentală care să studieze istoria sclaviei rome din România. „Romii au fost sclavi pentru 500 de ani, însă acest lucru este complet necunoscut”, a precizat activistul.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, secretarul american de stat John Kerry a spus  –  „copiii romi merită aceleaşi oportunităţi educaţionale precum colegii lor, familiile rome merită să-şi trăiască vieţile fără teamă de violenţă, iar toţi romii merită oportunitatea de a putea avea grijă de familiile lor şi să-şi facă vocile auzite de guvern”.

Manole este optimist cu privire la viitorul romilor: „Ajutaţi mai mult sau mai puţin de stat – uneori asupriţi – romii nu doar că au supravieţuit, ci şi s-au ridicat”.

Parte a acestui progres a fost încurajarea romilor din ţara să înveţe singuri despre propria istorie în acelaşi fel în care el a făcut-o, când era adolescent. „Ştiţi care este cel mai periculos lucru în România, nu? Un rom cu o fişă la bibliotecă. Şi avem tot mai mulţi romi cu asemenea fişe”, a mai spus Manole.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință