Românii şi-au adaptat comportamentele de cumpărare, în contextul ratei inflaţiei ridicate din ultima perioadă, astfel încât 38% dintre aceştia aleg, în prezent, să achiziţioneze online produsele de care au nevoie, putând astfel să-şi controleze mai bine bugetul lunar, conform unei analize realizate de un start-up de tehnologie.
În urma analizării activităţii a peste 100 de magazine online, a reieşit că acestea au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-şi creşte business-urile suficient cât să rămână competitive.
„Chiar dacă magazinele de e-Commerce au de gestionat un volum mare de comenzi într-un timp foarte scurt, clienţii îşi doresc servicii care să se ridice la nivelul aşteptărilor lor. Cerinţele clienţilor, tot mai diverse şi sofisticate, continuă să genereze provocări operaţionale pentru magazinele online. Un factor important pentru magazinele online este politica de expediere. Conform platformei easySales, 22% dintre cumpărătorii online din UE cred că viteza de livrare mai scăzută decât cea indicată pe site este cea mai frecventă problemă privind achiziţiile online”, se arată într-un comunicat al Innoship.
Potrivit sursei citate, 94% dintre magazinele e-commerce de top din Europa au probleme de optimizare a procesului de checkout, creând fricţiune şi întârziind comenzile cumpărătorilor, arată date furnizate de Stripe, companie de procesare plăţi şi partener VTEX.
Conform Stripe, peste 61% dintre magazinele analizate nu permit autocompletarea câmpurilor din formularul de checkout, aproape jumătate nu îşi alertează cumpărătorii când datele lor de plată sunt greşite şi 75% nu le permit clienţilor să-şi salveze datele de plată pentru achiziţii viitoare.
Mai mult, un număr deloc neglijabil de magazine nu permite achiziţia fără înregistrare şi multe altele nu permit livrarea automată pe adresa de facturare.
Analiza mai subliniază că experienţa de cumpărare este cea care face diferenţa în piaţă pe termen mediu şi lung. Magazinele online competitive sunt acelea care au reuşit să investească în tehnologii care îmbunătăţesc percepţia clienţilor şi răspund nevoilor lor dinamice.
Dificultăţile pe care le au comercianţii români când îşi gestionează afacerea sunt, în primul rând, creşterea concurenţei (21% dintre retaileri) şi, în al doilea rând, aprovizionarea şi livrarea produselor (18%) – arată datele VTEX, platformă enterprise de comerţ digital.