Connect with us

La zi

Un nou proiect de relocare a romilor

Proiectul social derulat de Primaria municipiului Baia Mare prin care este vizata mutarea romilor care traiesc la periferia orasului prin constructia unui cartier dotat cu toate utilitatile ar putea fi preluat la nivel national. Afirmatia a fost facuta de senatorul Damian Draghici, consilier de stat al primului-ministru pentru problemele romilor.
„Singura varianta viabila de integrare a romilor e aplicarea unui program educational, locuri de munca si o integrare sociala corespunzatoare. Daca un asemenea proiect poate fi pus in practica asa cum il gandeste primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, inseamna ca deja avem un model care poate fi pus in practica la nivel national si european. Fara locuri de munca e greu sa vorbesti de educatie, nu poti trimite copiii la scoala cu stomacul gol. Trebuie sa le aratam romilor ca si ei pot, ca prin puterea lor pot obtine mai mult, ca prin comportamentul lor pot schimba imaginea Romaniei. Munca si educatia pot merge numai impreuna, iar un exemplu pozitiv cum e cel al autoritatilor din Baia Mare ar putea schimba perceptia asupra romilor. Eu i-as spune «Proiectul Chereches»”, a spus Damian Draghici.
Consilierul de stat al primului ministru pe problemele romilor, Damian Draghici, l-a insotit pe vicepremierul Gabriel Oprea, vizitand mai multe comunitati de rromi care traiesc la periferia orasului. Vicepremierul a vizitat atata „celebra” zona Craica, dar si Cuprom, locatia unde au fost mutati temporar o parte dintre rromii proveniti de acolo, si a admis ca au fost facuti pasi importanti pentru integrarea acestora.
Cartier special pentru rromi din fonduri europene
Administratia locala spera ca acest proiect ambitios sa fie realizat din fonduri europene si guvernamentale in urmatorii ani. Ca prima etapa a acestui program social, administratia locala a mutat o parte dintre romii care si-au construit ilegal locuinte pe malul paraului Craica intr-o fosta cladire de birouri a combinatului metalurgic Cuprom, acum dezafectat. Acestea au fost vizitate la sfarsitul saptamanii trecute de Damian Draghici ,dar si de vicepremierul Gabriel Oprea, prezent in Maramures la intalnirea Regionala NV a UNPR.
„Impreuna vom genera un proiect pentru a muta aceste comunitati in zone in care sa aiba utilitati, sa aiba acces la sanatate si acces la munca. Consideram ca doar prin educatie si munca putem face adevarata integrare si toate aceste lucruri si in special partea de locuire fara cheltuiala prea mare din partea comunitatii locale si sa avem inteligenta sa utilizam si fonduri europene, alte tipuri de fonduri pentru a rezolva aceasta problema cu impact major asupra comunitatii in general”, a subliniat Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare.
Acesta a mai adaugat ca romii pot fi integrati in societate doar oferindu-le un standard de viata acceptabil, insa la randul lor romii trebuie sa inteleaga ca pentru a primi respectul societatii in care traiesc trebuie sa respecte un set minim de reguli pe care orice societate civilizata le are.
Mugur Mihaescu : „Nu ai cum sa integrezi rromii peste noapte”
In aceasta perioada, in municipiul Baia Mare a fost lansat in dezbatere publica proeictul de relocare al rromilor care are mai multe variante. Totusi, cei prezenti la Baia Mare au fost de acord ca integrarea rromilor nu se poate face peste noapte. „Nu ai cum sa integrezi rromii peste noapte si aceeasi problema o am si eu la Bucuresti. Nu poti sa inchizi ochii si sa spui <<Gata, s-a rezolvat>>. Nu, trebuie educatie, educatie, educatie, munca, munca, munca. Numai asa se poate, or astea nu pot sa rasara peste noapte. Rromii n-au nevoie de regi si faraoni, au nevoie de munca si de educatie. Ne sar in cap cei din Comunitatea Europeana ca nu-i integram. Pai daca ei se pricep asa de bine sa o faca, de ce i-au pus pe toti in avion si i-au trimis acasa?”, a declarat Mugur Mihaiescu, seful grupului de comunicatori din cadrul UNPR.
Municipalitatea baimareana le va oferi rromilor locuri pentru case unde vor avea acces la utilitati si le va facilita accesul la locuri de munca, institutii sanitare dar si de invatamant. In prezent pe raza municipiului traiesc cateva mii de rromi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință