Connect with us

Politic

Un nou proiect de lege privind GRA?IEREA. Deputatul Nicolae Paun: „Sistemul de penitenta din Romania este DEPASIT”

Un nou proiect de lege privind gratierea ar putea fi depus in Parlament. Deputatul Nicolae Paun, din grupul minoritatilor nationale, a declarat ca proiectul vizeaza o gratiere colectiva, pentru pedepsele cuprinse intre 1 si 5 ani.

Deputatul Nicolae Paun este si unul dintre initiatorii primului proiect de lege privind amnisita si gratierea, devenit controversat dupa „martea neagra”, din decembrie 2013, cand reprezentantii PSD au incercat sa-l promoveze intr-un mod care a provocat numeroase critici. Proiectul a fost, in final, respins definitiv de parlamentari..

Motivatia pentru care vrea sa depuna un nou proiect privind gratierea a fost urmatoarea:
„Asa bine, pentru ca in momentul in care s-a conceput, proiectul de lege a plecat de la niste adevaruri: sistemul de penitenciar este aglomerat, eu cred ca daca am trecut de alegeri, avem un nou proiect care vizeaza gratierea colectiva pentru pedepse de la 1 la 5 ani, nu pentru amnistie. Ar putea sa vina colegii cu o serie de amendamente, ar putea sa vina si cei de la Ministerul Justitiei. Daca alti colegi vor sa ma sprijine, primesc cu bucurie acest sprijin. Dar eu as merge pe cont propriu. Eu fac parte dintr-o minoritate, la ei ma gandesc, nu la alte cazuri din Palament. Sunt in spatele gratiilor 30.000 de persoane care sunt in inchisoare. Nu putem caza mai mult de 25 000 de persoane in penitenciare”, a declarat domnul deputat Nicolae Paun.

„Sistemul de penitenta din Romania este unul depasit. Un om care executa o pedeapsa intra in puscarie sanatos si iese bolnav”.

Potrivit deputatului Nicolae Paun, proiectul ar urma sa fie depus fie la finalul acestei sesiuni legislative, fie in sesiunea care debuteaza in februarie.
Potrivit deputatului, gratierea colectiva sta la baza proiectului de lege in cauza si se refera la pedepsele cuprinse intre 1 si 5 ani, cu exceptia violentelor.

Palatul Victoria vrea o noua lege a gratierii
Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, a declarat ca trebuie redactata o alta lege a gratierii pentru infractiunile mici, din cauza suprapopularii penitenciarelor.
„In mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de gratiere a infractiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis gainarii”. Un document de acest gen ar rezolva problema suprapopularii penitenciarelor, crede Frunda.
Oficialul considera ca vechiul proiect de lege a amnistiei si gratierii trebuia respins in contextul actual: „Cred ca nu era politic alta solutie decat respingerea acestui proiect de lege, pentru ca populatia il interpreta ca un proiect facut in favoarea reprezentantilor PSD care sunt in puscarie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnati. De aceea, aceasta lege trebuia respinsa, e o decizie politica corecta”.
Consilierul onorific al premierului a atras insa atentia ca „penitenciarele romanesti sunt suprapopulate si ca aceasta problema trebuie rezolvata. In mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de gratiere a infractiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis gainarii, infractiuni mici, cotidiene si care fiind la prima condamnare, poate statul sa le intinda o mana de eliberare, de reeducare sociala si prin asta sa rezolve si problema suprapopularii penitenciarelor”, spunea consilierul lui Victor Ponta, la acel moment.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință