Connect with us

Eveniment

Un copil rom sau evreu află în familie de Holocaust, unul român învaţă la şcoală

Istoricul Marius Turda a pledat joi seara pentru cunoaşterea istoriei romilor, accentuând că majoritatea copiilor români află de Holocaust la şcoală, şi nu în familie, asemenea copiilor romi sau evrei, ai căror bunici au pătimit în lagărele de exterminare.

„Dacă eşti copil rom sau copil evreu ştii din familie că s-a întâmplat Holocaustul, nu ai nevoie să mergi la scoală, nu ai nevoie să citeşti manuale, nu ai nevoie să te uiţi la televizor pentru a afla de Holocaust. Este o tradiţie orală transmisă de la bunici, dacă au supravieţuit Holocaustului, la părinţi şi la tineri. Dacă eşti copil român nu ştii acest lucru, trebuie să mergi la şcoală ca să înveţi de Holocaust, trebuie să ai profesori care să îţi explice că s-a întâmplat acest lucru destul de ciudat în istoria România, în 1940-1942, deportări şi aşa mai departe. De ce nu există o istorie a Holocaustului pe înţelesul tuturor?”, a spus Marius Turda la conferinţa „Despre rasă şi rasismul faţă de romi în perioada interbelică”, desfăşurată la sediul Institutului Cultural Român şi organizată de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”.

Turda a evidenţiat că istoria romilor este marcată „de perioada sclaviei care a durat 300 de ani, după unii, sau 500 de ani, după alţii, şi de deportarea şi uciderea în masă în Transnistria”.

Sociologul Gelu Duminică a afirmat că romii au fost pentru români, în perioada interbelică, o „minoritate balast” de care voiau să scape.

„România a fost al doilea stat ca duritate, după Germania nazistă (…) şi nu întâmplător primele progromuri, înainte de Germania nazistă, le-a făcut România. Rasismul antirom din spaţiul românesc din perioada interbelică este de sorginte germană sau a fost creaţia poporului român? Din punctul meu de vedere, a fost influenţat de politica germană, dar nu a fost o creaţie germană”, a spus Duminică.

Istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Ştiinţe Umane şi Ştiinţe Sociale a Universităţii Oxford Brookes, este prezent în România pentru a-şi lansa, vineri, volumul „Istorie şi rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință