Connect with us

Asul de trefla

Un cetăţean german ajută familiile de etnie romă

Ajută copiii de etnie romă să se integreze la școală, îi motivează și îi încurajează să își urmeze visurile. A venit tocmai din Germania și, cu ajutorul autorităților locale, a pus la punct o grădiniță pentru copiii din cartierul Combinat. Este vorba despre Elisabeth Reinhardt care a înființat, împreună cu soțul Rolf, Asociația „House of the rising sun “, asociație prin care ajută copiii de etnie romă din cartierul Combinat.

„Elisabeth este în Făgăraș de trei ani și tot de atunci a început să ajute familiile de etnie din Combinat. Am cunoscut-o și eu și am mers la domnul primar să îi prezentăm acțiunile pe care ea dorea să le facă aici. Anul trecut am și înființat Asociația House of the rising sun, eu fiind secretarul asociației. Ce face, de fapt, această asociație? Se ocupă de copii. Îi ajutăm, îi îndrumăm, îi îngrijim, îi învățăm îi îmbrăcăm și încălțăm. Cam tot ce au nevoie “, ne-a explicat Nicoleta Hedea, secretar al Asociației House of the rising sun.

A ajutat familii de etnie din Ucraina

Elisabeth este o misionară cu acte în regulă, asta pentru că timp de 10 ani a ajutat tot familii de etnie romă și în Ucraina. Acolo a fost ajutată tot de autoritățile locale și i-a învățat pe romi cum să se gospodărească singuri, i-a ajutat pe copii să se ducă la școală. Apoi și-a îndreptat atenția către România și a văzut că și aici sunt mulți oameni care au nevoie de ajutorul ei.

„Doar din blocul 6 sunt peste 60 de copii dornici să învețe, de care asociația se ocupă. Grădinița funcționează într-o clădire din Combinat și acolo, de trei ori pe săptămână, se adună copiii și fac diverse activități împreună cu Elisabeth “, ne-a mai explicat Nicoleta Hedea.

Ajutoare venite din Germania

Elisabeth, ajutată de soțul Rolf, a mers din casă în casă, a vorbit cu oamenii, a văzut ce nevoi sunt, cum sunt copiii îngrijiți, neglijați, dar și abuzați. Și-a dat seama că poate ajuta doar educându-i pe copii, arătându-le celor mici că există o lume mai bună, arătându-le cât de importantă este educația, igienă, respectul, iubirea. Așa a luat naștere grădinița.

„Colaborarea cu autoritățile locale este foarte bună. Primarul Gheorghe Sucaciu ne-a ajutat mult, ne-a oferit parterul fostei unități militare din Tudor Vladimirescu pentru tonele de haine, încălțăminte, care vin din Germania și îi mulțumim pe această cale. Elisabeth merge permanent în case, distribuie ajutoare familiilor, de la îmbrăcăminte, încălțăminte, pături, lenjerii. Se întoarce în Germania, face lobby pentru acțiunile ei de aici. De două ori pe an vin aici, la Făgăraș, tiruri cu 40 tone de ajutoare “, ne-a mai spus Nicoleta Hedea.

Acțiunile Asociației House of the rising sun nu se opresc aici.

Acum Elisabeth vrea să amenajeze o cameră din blocul 6 din cartierul Combinat pentru copii. Cu ajutorul autorităților locale și a Asociației Partida Romilor Pro Europa, camera va prinde viață în perioada următoare.

„Vrem să amenajăm și acolo un loc special pentru copilașii din bloc pentru a învăța, pentru a se juca, pentru a petrece timpul liber într-un mod educativ. Credem că în trei săptămâni acea cameră va deveni un loc numai bun pentru copii “, ne-a mai spus Nicoleta Hedea.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință