Connect with us

Asul de trefla

UBB: Ghiduri pentru pandemie, sărbători şi vaccinare anti-COVID-19

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca oferă comunităţii patru ghiduri care să-i ajute pe doritori cu informaţii, dar şi cu posibile abordări ale problemelor legate de perioada pandemiei de COVID-19.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziţia comunităţii şi a autorităţilor patru ghiduri menite să ofere informaţii şi posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor şi în contextul dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de UBB.

Documentele realizate de UBB pot fi consultate integral la adresa https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/deciziiubb/Ghid_UBB.pdf.

Unul dintre documente este un ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condiţiilor prezente ale pandemiei şi de principii psihologice care facilitează asimilarea lor. Celelalte trei ghiduri sunt de autoreglare psihologică în pandemie, de reglare comportamentală – schimbarea rutinei de viaţă şi un ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are şi responsabilitatea socială de a sprijini autorităţile şi societatea în condiţii de criză, aşa cum este şi condiţia de pandemie. Specialiştii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervenţiile necesare la nivel social în cazul pandemiei. Psihologii şi specialiştii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripţii în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanţă psihologică. Specialiştii în comunicare, în colaborare cu experţii în sănătate publică şi psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoştinţe către populaţie. Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simţ comun, cu minimă informare din partea psihologiei ştiinţifice. Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform comunicatului menţionat.

Ghidurile au fost elaborate de specialiştii UBB (https://www.ubbcluj.ro/ro/) în psihologie şi sănătate publică, cu implicarea unor specialişti din cadrul Asociaţiei Psihologilor din România (APR – http://www.apsi.ro).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință