Connect with us

La zi

Trei evenimente culturale de excepţie într-o singură zi, în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună” la Constanţa

Publicul constănţean este invitat miercuri la o serie de evenimente culturale de excepţie – vernisajul unor expoziţii de pictură şi de fotografie, precum şi premiera unui spectacol de teatru, intrarea fiind liberă, evenimente ce sunt derulate în cadrul proiectului „Khetanes – Împreună”.

„Khetanes – Împreună” este un proiect care aduce în prim-plan cultura şi tradiţiile romilor din judeţul Constanţa.

Organizatorii au informat, marţi, printr-un comunicat de presă, că spectacolul de teatru „Khetanes – Împreună” este o comedie muzicală spumoasă, care are şi un puternic impact emoţional. Spectacolul va avea 10 reprezentaţii, ce se vor desfăşura în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa. Premiera va fi pe 27 septembrie, la ora 19.00, următoarele reprezentaţii fiind susţinute după următorul program: 28, 29, 30 septembrie – cu începere de la orele 16.00 şi 19.00, 1 octombrie – cu începere de la orele 11.00, 16.00 şi 19.00.

„Este un spectacol deosebit şi inedit care promovează elemente de referinţă ale culturii rome: tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri, port tradiţional, limbă. Este un spectacol la care spectatorii se vor delecta cu muzica şi dansurile specifice comunităţii rome, la care vor râde mult, dar, cu siguranţă, vor trăi şi momente în care cu greu îşi vor înfrâna lacrimile”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.

Accesul publicului la reprezentaţii este gratuit, în limita locurilor disponibile. Rezervările se fac prin mesaj privat pe pagina de Facebook „Khetanes – Împreună”: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088389981237, zilnic, în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, între orele 10.00 – 16.00.

Expoziţia de pictură este organizată în perioada 27 septembrie – 1 octombrie, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa şi în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie la Biblioteca Colorată din Tomis Mall. Vernisajul va avea loc miercuri, începând cu ora 18.00. Zece pictori, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, au realizat timp de trei luni tablouri care înfăţişează în diferite ipostaze persoane de etnie romă, inclusiv din timpul unor activităţi tradiţionale. În lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, tablourile vor fi expuse în foaierul Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanţa şi în spaţiul expoziţional de la Biblioteca Colorată.

Expoziţia de fotografie este realizată de Marian Adochiţei, actor al Teatrului de Stat Constanţa. Timp de trei luni, acesta a imortalizat sute de persoane de etnie romă din localităţi ale judeţului Constanţa în care există comunităţi de romi sau a realizat instantanee în timpul unor activităţi uzuale sau tradiţionale ale etniei rome. În lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, fotografiile vor fi expuse în foaierul Sălii Studio a Teatrului de Stat Constanţa (27 septembrie – 1 octombrie), respectiv în spaţiul expoziţional de la Biblioteca Colorată (15 octombrie – 30 noiembrie). Vernisajul va avea loc miercuri, 27 septembrie, începând cu ora 18.30.

Expoziţia de pictură, expoziţia de fotografie şi spectacolul de teatru muzical sunt realizate cu sprijinul Teatrului de Stat Constanţa.

„Khetanes – Împreună” este un proiect, în valoare de peste 198.000 de euro, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, cu perioadă de implementare 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Promotorul proiectului este Asociaţia Culturală Georgiana Rusu, în parteneriat cu Asociaţia „Centrul pentru Incluziune Socială – Regiunea S-E” (România) şi Asociaţia Concordia Oslo (Norvegia).

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință