Connect with us

Sanatate

Tratamentele stomatologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist vor fi gratuite

Preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Laura Vicol, a depus la Senat un proiect de lege potrivit căruia tratamentele stomatologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist vor fi gratuite.

Proiectul de lege menţionează că Legea nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist se modifică după cum urmează: „în sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale sunt următoarele: depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric şi evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenţii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinţilor şi a familiei, fizioterapie, servicii de medicină dentară şi tratamente stomatologice, alte intervenţii specializate, precum şi servicii educaţionale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”.

Iniţiatorii acestui proiect de lege sunt deputatul PSD Laura Vicol şi senatorul neafiliat Claudiu Mureşan.

Potrivit celor doi iniţiatori, conform legislaţiei în vigoare, în acest moment în România „există inechităţi majore privind acordarea serviciilor medicale stomatologice raportat la persoanele cu TSA (tulburare din spectru de autism)”.

„Această tulburare este o afecţiune care se menţine pe tot parcursul vieţii, iar costurile pe care părinţii acestor copii trebuie să le suporte pentru terapii, tratamentele necesare, inclusiv cele stomatologice, sunt enorme, raportat la veniturile din România. Din acest motiv considerăm necesar şi util ca facilităţile privind decontarea serviciilor stomatologice acordate copiilor până la vârsta de 18 ani să fie aplicate şi copiilor cu autism”, se arată în expunerea de motive.

Tot aici se menţionează că, în data de 1 iulie 2023, a intrat în vigoare hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, potrivit căruia mai multe tratamente stomatologice sunt decontate de CNAS.

„Toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite inclusiv pentru aparatele ortodontice, iar gratuitatea în acest caz se aplică şi tinerilor de până la 26 de ani dacă sunt elevi sau studenţi şi nu au un salariu. Salutând această iniţiativă nu putem să nu semnalăm o puternică formă de discriminare având în vedere că persoanele diagnosticate cu autism nu beneficiază de aceste facilităţi, deşi potrivit statisticilor costurile medii pentru terapia lunară a unui copil cu autism în România este de 1.500 – 2.000 de euro, la care se adaugă costuri foarte mari pentru sprijin şcolar şi medical. La ora actuală, Guvernul nu oferă suport pentru aceste terapii copiilor cu autism, nu acoperă cheltuielile pentru aceste proceduri foarte costisitoare. În acest context, considerăm necesară completarea actualului cadru legal astfel încât serviciile stomatologice şi tratamentele dentare pentru persoanele diagnosticate cu tulburare din spectru de autism să fie decontate şi pentru aceştia”, afirmă iniţiatorii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință