Connect with us

Social

Tot mai mulţi copii români au ajuns sub pragul de sărăcie în primul an de pandemie. Cei mai expuşi sunt copiii cu dizabilităţi, copiii mamelor minore şi cei de etnie romă

Organizaţia Salvaţi Copiii România susține că tot mai mulţi copii români au ajuns sub pragul de sărăcie în primul an de pandemie

Organizaţia Salvaţi Copiii România susține că tot mai mulţi copii români au ajuns sub pragul de sărăcie în primul an de pandemie. Cei mai expuşi sunt copiii cu dizabilităţi, copiii mamelor minore şi cei de etnie romă.

– Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populaţiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creşterea este dramatică în rândul copiilor români – de la 17,7% la 21,4% şi, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.

– Un grup în mod special vulnerabil este acela al copiilor mamelor minore: în 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani.

– Pandemia a accentuat inegalitatea de acces la servicii medicale de calitate: 23% dintre părinţi se aflau, în aprilie 2020, în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie şi excluziunea socială au crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele unui nou raport al Save the Children. Criza pandemică i-a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situaţia este şi mai severă în cazul copiilor cu dizabilităţi, al celor de etnie romă şi al celor în situaţie precară, cum sunt copiii născuţi din mame minore.

În pofida paşilor pozitivi făcuţi de autorităţile române în ultimii ani, inegalităţile şi disparităţile regionale încă există. Încă de dinaintea acestei crize, Salvaţi Copiii România a avertizat că educaţia are costuri ascunse în România, iar România se numără printre ţările în care legătura dinte statusul socio-economic şi rezultatele şcolare este una de cauzalitate.

Totodată, deşi copiii români primesc o masă gratuită zilnică la şcoală, prin programul Cornul şi laptele, există îngrijorări privind calitatea nutriţională a acesteia.

– Sărăcia: În 2020, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. Copiii au fost cei mai vulnerabilizaţi de pandemie, iar riscul de sărăcie şi excluziune socială printre copii a crescut cu 0,5 puncte procentuale, în vreme ce a scăzut pentru adulţi, cu 1,2 puncte procentuale.

Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populaţiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creşterea este dramatică în rândul copiilor – de la 17,7% la 21,4% şi, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.

– Excluziunea socială: Copiii cu dizabilităţi, mai ales cei din zonele rurale şi copiii de etnie romă sunt în risc crescut de excluziune socială şi segregare, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia.

– Copiii lăsaţi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor: Numărul acestora a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinţi plecaţi, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniţă. Cei mai mulţi rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt şi cazuri în care copiii sunt lăsaţi pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecţie.

– Un grup în mod special vulnerabil este acela al copiilor proveniţi din mame minore: în 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani. Copiii născuţi din mame minore sunt mai vulnerabili decât cei născuţi din mame majore, nu sunt imunizaţi la timp şi nu beneficiază de acces periodic la servicii medicale.

– Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Chiar şi înainte de pandemie, copiii români întâmpinau obstacole în privinţa accesului la servicii medicale egale şi de calitate. Cu toate că tratamentul medical este gratuit pentru copii, disparităţile regionale şi clivajul urban/rural, listele de aşteptare şi fondurile limitate alocate sistemului medical determină familiile să apeleze la serviciile medicale private, care însă nu sunt accesibile tuturor.

Lipsa specialiştilor şi a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia şi bolile rare, îi obligă pe părinţi să recurgă la tratamente medicale în afara ţării, costurile fiind adesea prohibitive şi astfel doar unii copii au o şansă reală la viaţă.

Pandemia de COVID-19 a accentuat disparităţile: potrivit unui raport al Salvaţi Copiii România, din luna aprilie 2020, 23% dintre părinţi se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință