Connect with us

Social News

Tentative de fraudă financiară în numele ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) atenţionează asupra unei noi campanii frauduloase, prin care contribuabilii sunt contactaţi telefonic sau prin mesaje de pretinşi angajaţi ANAF, fiindu-le solicitate date bancare sau personale, a anunţat instituţia.

„Situaţia reprezintă o tentativă de fraudă financiară, în care atacatorii încearcă să impersoneze diverse instituţii. Atacatorii folosesc tehnici de phone spoofing, prin care numărul de telefon afişat pe ecranul persoanei vătămate pare a fi al Direcţiei generale antifraudă fiscală. Recomandăm să evitaţi accesarea de link-uri sau ataşamente din e-mail-uri sau mesaje a căror sursă nu poate fi atestată/certificată ca fiind legitimă, precum şi efectuarea unor plăţi către entităţi a căror identitate nu poate fi verificată”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, ANAF recomandă contribuabililor să nu furnizeze date personale/bancare telefonic înainte de a verifica autenticitatea identităţii solicitantului prin intermediul canalelor de comunicare oficiale ale ANAF.

Conform sursei citate, „Phone spoofing” reprezintă falsificarea ID-ului de apelant.

„Cu ajutorul falsificării ID-ului apelantului, infractorii pot face să pară că apelurile lor telefonice provin de la un anumit număr – fie unul cunoscut şi/sau de încredere pentru destinatar, fie unul care corespunde unei anumite locaţii geografice”, se mai precizează în comunicat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire şi la apariţia unor emailuri false transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt înştiinţaţi că procesul de rambursare a taxei a fost finalizat.

„Atenţie! Emailuri false în numele ANAF! ANAF atenţionează contribuabilii cu privire la emailuri false transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt înştiinţaţi că procesul de rambursare a taxei a fost finalizat. Aceste mesaje nu sunt transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care comunică securizat, cu contribuabilii, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual”, se arată în comunicat.

În plus, în emailul transmis contribuabililor sunt câteva elemente care ar trebui să tragă un semnal de alarmă în privinţa autenticităţii, cum ar fi: adresa de email (Anafroo@wildapricot.org) sau denumirea instituţiei: Administraţia Naţională a Fiscalităţii.

„Mai mult, există şi îndemnul de a accesa o pagină de internet, în care se solicită date personale. Reiterăm, ca de fiecare dată, recomandarea de a nu da curs acestor emailuri înşelătoare, de a nu accesa linkurile sau documentele din conţinut”, se mai precizează în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință