Connect with us

Educatie

Taxa de şcolarizare în instituţiile de învăţământ superior de stat, adusă la cunoştinţă la data publicării ofertei educaţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ pentru modificarea articolului 9 alineatul (1) din Legea învăţământului superior 199/2023.

„În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului, şi cu taxă. Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de Consiliul de administraţie, aprobat de Senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat”, prevede actul normativ.

Potrivit expunerii de motive, „această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi”.

„De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul ‘cu taxă’, modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ ‘cu taxă’ în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, au explicat iniţiatorii actului normativ.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință