Connect with us

Eveniment

”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!” – 16 iunie 2016

București, 16 iunie 2016

S-a întâmplat la sediul FUNDAȚIEI ROMA EDUCATION FUND ROMÂNIA, în cadrul campaniei ”ȚARĂ, ȚARĂ … VREM COPII EDUCAȚI!”, în ziua de 16 iunie 2016, cu ocazia Zilei Limbii Romani – UNESCO.

Roma Education Fund România a organizat în data de 16 iunie 2016, un eveniment cu ocazia Zilei Limbii Romani. Acest eveniment a fost un prilej bun de a aduce la aceeași masă invitați, reprezentând organizații internaționale (Banca Mondială), autorități centrale și locale (Agenţia Naţională pentru Romi, Centrul Național de Cultură a Romilor, Coaliția pentru Educație, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Ministerul Educației și Cercetării Științifice), organizații non-guvernamentale (United Way, Asociația Conil, Amare Rromentza, Fererația Democrată a Romilor/ Asociația CEDO, Asociația Renașterea), mass media, reprezentanți ai ambasadelor (Ambasada Norvegiei), dar și ai mediului de afaceri, interesate în programele și proiectele de îmbunătățire a sistemului de educație.

Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Romani şi nu am dorit să omitem ziua de 16 iunie fără să marcăm sărbătorirea limbii vorbite de comunitățile în care activăm. Având în vedere că, prin acest tip de evenimente se dorește și promovarea celor mai bune practici implementate în cadrul proiectelor educaționale, am decis organizarea lunară a întâlnirilor cu personalități și reprezentanți din toate tipurile de organizații implicate în educație, cu accent pe: autorități publice, organizații internaționale, cercetători, mediul de afaceri și reprezentanții mass media. Printre cele mai importante idei care au reieșit din prima întâlnire au vizat: constituirea unor ghiduri de bună practică pentru fiecare ciclu de învățământ, centrarea atenției la formarea inițială a cadrelor didactice – metodologii adaptate nivelului de implicare și de cunoștințe ale fiecărui profesor, continuarea cercetărilor pe termen mediu și lung în educație, constituirea unor campanii de conștientizare în comunități, crearea de proiecte cu accent pe rolul social al profesorului, răsplătirea performanței profesorului și elevului în sistemul de învățământ. Dorim să facem cunoscute experiențele valoroase ale REF din fiecare proiect și comunitate, pentru a putea fi preluate și continuate. Rezultatele intervențiilor noastre sunt foarte bune și dorim să le promovăm ca atare.” a declarat CLAUDIA LIXANDRU, Director Național al Roma Education Fund România.

Un moment important al zilei a fost organizarea schimbului de experiență între grădinițele SINEȘTI (Ialomița) și CONIL 13 Septembrie (București). 20 de copii, 2 educatori și 2 părinți s-au deplasat din Sinești la sediul CONIL 13 septembrie. Copiii din 2 grupe (mijlocie și mare) de grădiniță și-au făcut noi prieteni și au realizat activități artistice, muzicale și sportive împreună cu noul/ noua coleg/colegă. Copii de la Sinești au plecat cu cadouri pentru alți copii din grădinița lor, care nu s-au putut alătura acestei vizite.

Cu această ocazie, s-a jurizat un concurs de desene cu tema ”Grădinița mea de vis”, în care au implicați copii ai grădinițelor din cele 11 comunități ale proiectului ”Pe locuri, Fiți gata, Start!”, derulat de Roma Education Fund România, în parteneriat cu organizații din țară – Divers, Asociația CEDO, Ruhama, Asociația Dreptate și Frăție  – (Ineu, Șilindru Dumbrava – județul Bihor, Huseni – județul Sălaj, Beica, Deaj – județul Mureș, Românești – județul Dâmbovița, Gălbinași, Budești – județul Călărași, Traian, Căzănești – județul Ialomița) finanţat prin EEA and Norwegian Financial Mechanism 2009-2014. În perioada 13-14.06.2016, copiii au avut ocazia să își manifeste creativitatea și să deseneze pe o coală albă de hârtie cum arată grădinița lor. La concurs s-au înscris copii, indiferent de apartenența la proiect, de exemplu a participat și  Grădinița Sinești – județul Ialomița.

Cele mai bune patru desene, au fost premiate la sediul REF România de un juriu format din persoane externe organizației: Mariana Moarcăș – Banca Mondială, Mariana Nițelea – Ambasada Norvegiei, Costel Bercuș – FeDeR, Delia Grigore – Amare Rromentza. Premiile au fost acordate de compania privată B.N.BUSINESS – companie națională care oferă servicii complete pentru birouri, de la soluții integrate de IT, echipamente, accesorii și consumabile de birou, la produse de protocol, rechizite școlare, produse de igienă și curățenie. Fiecare grădiniță participantă a primit un pachet în care se vor include jucării și materiale didactice pentru participanți. Lista completă a câștigătorilor a fost afișată pe site-ul www.romaeducationfund.ro. Premiile au vizat cele mai originale, creative, colorate, prietenoase, visătoare, populare, sincere, vii, expresive, interesante, delicate, haioase, pitorești, și inspirate desene.

Tot în cadrului evenimentului, a fost demarat și cursul de limba romani cu Delia Grigore  Lect. univ. Dr în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, care se va organiza periodic la sediul Roma Education Fund România. Calendarul se va publica pe site.

Cu deosebită considerație,

Claudia LIXANDRU

Director Național

Roma Education Fund România

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință