Connect with us

Social

Tanczos Barna: Comunitatea din Dăroaia şi-a construit casele în vecinătatea râului

Localnicii din Dăroaia, sat recent afectat de inundaţii, au nevoie de un nou teren pe care să îşi poată reconstrui casele, în condiţiile în care actualele imobile au fost ridicate în imediata vecinătate a albiei râului şi în apropierea liniei de cale ferată, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

„Am fost în mijlocul unei comunităţi care este extrem de supărată şi frustrată, comunitatea Dăroaia. Este o comunitate care şi-a construit casele în imediata vecinătate, chiar în albia râului, o comunitate care a construit case la o jumătate de metru de linia de cale ferată, de acea linie de mocăniţă care este patrimoniu cultural şi patrimoniu protejat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Tanczos Barna a adăugat că autoritatea locală va trebui să găsească soluţia ca, în acele locaţii unde vor sta persoanele în următoarele săptămâni, până se vor găsi soluţii pentru casele afectate, să aibă apă şi posibilitate de a-şi pregăti hrana.

El a mai spus că Primăria, împreună cu compania minieră Minvest, a identificat un teren în imediata vecinătate.

„Zilele acestea vor clarifica situaţia juridică a terenului. O să vorbesc cu domnul ministru al Economiei ca acea companie, eventual, să poată să facă un schimb, să ajungă în proprietatea primăriei o suprafaţă de teren unde să se facă casele, pentru că pe termen lung nu este o soluţie. Pe termen lung, acele persoane au nevoie de o zonă unde pot construi casele, chiar dacă localitatea acum nu are PUG, pentru că a fost anulat în instanţă, chiar dacă trebuie să facă PUZ, acolo trebuie găsită o soluţie pe termen mediu, lung. Pentru că ceea ce se întâmplă acolo e o soluţie improvizată, sunt case improvizate. Sunt construcţii care nu respectă nicio normă legală, sunt în imediata vecinătate a apei, acolo vor fi expuse tot timpul la inundaţii. Şi va trebui să găsim o soluţie la faţa locului, acolo pe plan local, o soluţie pentru ei”, a declarat ministrul.

Tanczos Barna a menţionat că sunt zeci de familii afectate.

„Este o comunitate mare, care acum este afectată, o comunitate care poate nu îşi permit acum să cumpere mâncare”, a mai spus ministrul Mediului.

El a subliniat că o parte dintre localnicii afectaţi au fost cazaţi în containere, urmând să le fie distribuite şi pachete alimentare.

Dăroaia, locuită cu preponderenţă de populaţie de etnie romă, se află printre localităţile din Alba afectate de inundaţiile de la mijlocul lunii iulie.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință