Connect with us

Sanatate

„Sunt doctor rom”

Adina, Alina, Andreea, AndreiCarmen, Cătălin, CorinaCristianDaniel şi Sorin au ales să înveţe o viaţă întreagă să îi vindece pe ceilalţi. Ei sunt doar zece dintre tinerii romi care studiază în domeniul medicinei şi care au obţinut burse academice în cadrul Roma Health Scholarship Program. Fotograful Petruţ Călinescu a documentat activitatea lor din spitale timp de 4 luni, oferind o perspectivă inedită despre tinerii romi de astăzi.

Timp de două săptămâni, până pe 30 octombrie, fotografiile circulă în Bucureşti, de la staţia Pipera până la staţia Berceni, într-un metrou expoziţie.
maxresdefault646x404

Petruţ Călinescu, fotograf: “Fiecare din cele zece vizite în diferite spitale din ţară m-a lăsat cu o impresie confuză: de furie şi deznădejde în faţa condiţiilor materiale, dar şi de speranţă dată de entuziasmul tinerilor medici. Am tot respectul pentru ei, care îşi sacrifică cei mai frumoşi ani din viaţă, încercând să aducă o schimbare.”

Carmen, Iaşi

Roma Health Scholarship Program susţine dezvoltarea academică în domeniul medicinei a tinerilor romi. Din 2008 până în prezent, peste 600 de studenţi şi elevi romi au primit burse academice în cadrul programului. Aceştia au fost îndrumaţi de mentori, au participat la tabere de advocacy, acţiuni de voluntariat şi congrese medicale. Bursierii programului sunt încurajaţi să îşi asume activ etnia romă. Programul este dezvoltat în România de Roma Education Fund, ActiveWatch, Asociaţia Medicilor Rezidenţi şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen.

Sorin, Iaşi

Expoziţia lui Petruţ Călinescu este una dintre creaţiile campaniei „Sunt doctor rom”, alături de filmul documentar cu acelaşi titlu realizat de Anelise Sălan, precum şi tutorialele care prezintă manevre de prim ajutor în limba romani, o premieră în materie de educaţie penru sănătate. Campania este realizată de ActiveWatch cu sprijinul Open Society Foundations.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință