Connect with us

Social

Subvenţiile pentru asociaţiile care furnizează servicii sociale persoanelor vulnerabile, majorate

Cuantumul subvenţiei primite de la bugetul de stat de către asociaţiile, fundaţiile şi cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale creşte la 1.000 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele rezidenţiale şi la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate

Cuantumul subvenţiei primite de la bugetul de stat de către asociaţiile, fundaţiile şi cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale creşte la 1.000 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele rezidenţiale şi la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate, a anunţat joi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

Executivul a aprobat majorarea cuantumului subvenţiei acordate de la bugetul de stat asociaţiilor, fundaţiilor şi cultelor recunoscute de lege pentru serviciile sociale acordate persoanelor vulnerabile.

„Decizia luată astăzi de Guvern, printr-o hotărâre care modifică şi completează HG nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, era necesară în contextul în care nivelul mediu lunar al subvenţiei de la bugetul de stat pentru o persoană asistată, nemodificat din anul 2008, era de 250 lei/persoană pentru centrul rezidenţial, 175 lei/persoană – centrul de zi, 120 lei/persoană – unitatea de îngrijiri la domiciliu şi 90 lei/persoană în cazul cantinelor sociale sau al altor servicii de acordare a hranei”, se menţionează în comunicatul MMSS.

Actul normativ mai prevede modificarea şi completarea categoriilor de cheltuieli pentru finanţarea cărora se pot acorda subvenţiile, dar şi simplificarea administrativă şi digitalizarea procesului de evaluare şi selecţie, precum şi a procesului de acordare lunară a subvenţiei.

Programul de subvenţionare a asociaţiilor, fundaţiilor şi cultelor recunoscute în România pentru unităţile de asistenţă socială, creat cu scopul de a dezvolta şi diversifica serviciile sociale acordate de furnizorii privaţi, funcţionează neîntrerupt de peste 20 ani, atât cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cât şi de la bugetul local.

Potrivit sursei citate, nivelul subvenţiilor nu poate depăşi costul mediu lunar de întreţinere, pe persoană asistată, din unităţile de asistenţă socială de stat cu profil similar.

Măsura adoptată de Guvern ar putea avea un impact bugetar anual de peste 74 de milioane de lei, estimat pentru cele peste 10.000 de persoane vulnerabile care beneficiază de serviciile sociale acordate de asociaţiile, fundaţiile şi cultele subvenţionate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință