La zi

Strategia de incluziune sociala a romilor de la groapa de gunoi Pata Rat, dezbatuta la Prefectura Cluj

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a declarat, in urma unei dezbateri privind desegregarea sociala, ca modelul de strategie de incluziune sociala a romilor de la Pata Rat, realizat de mediul academic din Cluj, poate completa Strategia Nationala de Incluziune a Romilor, aflata in dezbatere publica. Ministrul a subliniat, in cadrul interventiei sale in dezbaterea organizata la Cluj, ca exemplul tanarului rom batut cu bestialitate in Franta indica o nevoie acuta de a actiona in sensul integrarii in comunitati a romilor.

„Acel caz este, in opinia mea, simbolul extrem al urii si excluziunii. Nu mai incape indoiala ca trebuie facut ceva, ma refer aici la pasi concreti inspre strategii de incluziune sociala gandite pe termen lung. Fara aplicarea unei politici publice unitare in ceea ce priveste integrarea romilor in comunitati, nu vom avea niciun fel de rezultat. La Cluj-Napoca avem exemplul Pata Rat, o comunitate tot mai mare de romi care traiesc in imediata apropiere a rampei de gunoi a orasului. Mediul academic clujean, alaturi de reprezentanti ai sectorului non-guvernamental, de reprezentanti ai comunitatii rome, au realizat o strategie de incluziune sociala care se intinde pe parcursul mai multor ani. Am studiat acest document, si cred ca el poate completa, prin complexitate si solutii propuse, Strategia Nationala de Incluziune a Romilor, document elaborat de Agentia Nationala pentru Romi si aflat in dezbatere publica”, a declarat Aurelia Cristea.

Ministrul a mai aratat ca, pe viitor, pot fi create locuri de munca pentru romi prin accesarea de fonduri europene destinate dezvoltarii antreprenoriatului social. De asemenea, Aurelia Cristea a mai aratat ca Primaria Cluj-Napoca ar avea de castigat daca ar include integral in Strategia de Dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014 – 2020, documentul realizat de mediul academic clujean.

„Sper, sincer, ca primarul Emil Boc sa inteleaga ca aceasta strategie de incluziune sociala a romilor, realizata de specialisti care cunosc foarte bine situatia de la Pata Rat, trebuie preluata integral in Strategia de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. Altfel, in curand, aceste cazuri de explozie a violentei pe criterii etnice se vor inmulti. Stiu ca este greu sa lupti cu prejudecatile. Stiu ca incluziunea sociala nu este nici un subiect comod si nici unul care sa faca prima pagina a ziarelor. Dar mai stiu ca daca nu incepem acum sa gandim strategii pe termen lung, s-ar putea sa fim noi insine vinovati pentru victimele viitoare. Indiferent de etnia acestora”, a mai spus Aurelia Cristea.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, in parteneriat cu Institutia Prefectului judetului Cluj si reprezentanti ai sectorului non-guvernamental, a organizat la Cluj, o dezbatere publica privind Desegregarea teritoriala la Pata Rat si mecanismele institutionale inclusive. La eveniment au participat membri ai comunitatii din Pata Rat, reprezentanti ai mediului academic din Cluj, ai autoritatilor publice si ai sectorului non guvernamental, precum si activisti pentru drepturile omului.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version