Connect with us

Social

Stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc la serviciu mai repede de 6 luni va fi majorat la 1.500 lei

Stimulentul de inserţie pentru părinţii care se întorc la serviciu mai repede de 6 luni va fi majorat la 1.500 lei, de la 650 lei, potrivit unui proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Astfel se propune ca stimulentul să se acorde în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Totodată, se propune ca stimulentul să fie în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului, oricând după împlinirea de către copil vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Potrivit notei de fundamentare, un stimulent de 650 lei se acordă dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului, oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

Aceeaşi sumă se acordă şi dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri supuse impozitului, oricând în perioada în care se află în concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilităţi cu vârsta între 3 şi 7 ani.

„Se propune introducerea ca perioadă care să poată face parte din cele 12 luni care se iau în calcul la stabilirea dreptului la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi a celei în care persoana îndreptăţită a beneficiat de indemnizaţia lunară prevăzută la art. XI şi XV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată prin Legea nr.69/2020, cu modificările şi completările ulterioare şi/sau de art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.282/2020, cu modificările ulterioare”, se menţionează în document.

Astfel, majorarea stimulentului de inserţie şi flexibilizarea acordării „poate conduce la avantaje atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori pe de o parte prin creşterea veniturilor populaţiei aflată în această situaţie, iar pe de altă parte prin asigurarea forţei de muncă necesară la nivelul angajatorului”.

În ceea ce priveşte impactului bugetar, se estimează că din 178.727 beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copiilor aproximativ 20.014 (20%) dintre persoanele aflate în concediu pentru creşterea copiilor şi plata indemnizaţiei aferentă vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională şi obţinerea stimulentului de inserţie, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani numărul beneficiarilor de stimulent de inserţie va creşte la 105.687 faţă de 85.673 în prezent.

Totodată, sumele pentru acordarea indemnizaţiei vor scădea de la 4,8 miliarde lei la 4,118 miliarde de lei, cu aproximativ 600 de milioane de lei mai puţin.

„Sumele pentru stimulentul de inserţie vor creşte de la de la 670 milioane lei la aproximativ 1.173 milioane lei, cu 505 milioane lei mai mult. Prin urmare, se estimează că aplicarea prevederilor prezentei legi ar conduce la scăderea cheltuielilor cu aproximativ 100 milioane lei. La aceasta se adaugă şi creşterea veniturilor la bugetul de stat şi de asigurări sociale, prin realizarea de venituri supuse impozitului”, se mai spune în document. A

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință