Connect with us

Asul de trefla

Ștefan Bănică – Un actor complex, unul dintre cei mai renumiţi actori ai comediei româneşti

Actorul Ştefan Bănică s-a născut la 11 noiembrie 1933, în localitatea Călăraşi, judeţul Dolj, potrivit volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). Actor complex, unul dintre cei mai renumiţi actori ai comediei româneşti, Ştefan Bănică a interpretat o serie de personaje pe scenele teatrelor bucureştene, în numeroase filme, pe micul ecran sau la teatrul naţional radiofonic.

A dovedit înclinaţii artistice încă de copil, iar după ce familia sa s-a mutat la Bucureşti, a cântat în Corul de copii Radio şi a participat, tot la radio, la emisiuni dedicate copiilor. A absolvit Liceul ”Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, apoi, în anul 1955, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L.Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului Alexandru Finţi, talentul său actoricesc fiind remarcat de Radu Beligan.

După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, apoi a venit în Bucureşti, unde a jucat la început la Teatrul Giuleşti. A avut roluri memorabile în piese precum ”Băiat bun, dar cu lipsuri” de Nicuţă Tănase, ”…Escu” şi ”Titanic Vals” de Tudor Muşatescu,”Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu ş.a., potrivit https://www.cinemagia.ro. Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei româneşti, realizând creaţii actoriceşti de excepţie în „D’ale carnavalului” (Iordache), „O scrisoare pierdută” (Ghiţă Pristanda), „Revizorul”, „Furtuna”, „Victimele datoriei”. Roluri memorabile a făcut, de asemenea, şi pe scena Teatrului de Revistă.

Ştefan Bănică a jucat, de asemenea, în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, între acestea numărându-se ”Anecdota provincială”, ”Bărbierul din Sevilla”, ”Districtul celălalt”, ”Visul unei nopţi de iarnă” etc.

În cinematografie şi-a făcut debutul în 1965, fiind distribuit în filmul ”Dincolo de barieră” (regia Francisc Munteanu). A mai jucat în filmele: ”Golgota” (regia Mircea Drăgan, 1966), ”Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1966), ”Împuşcături pe portativ” (regia Cezar Grigoriu, 1967), ”Zile de vară” (regia Ion Niţă, 1967), ”Vin cicliştii” (regia Aurel Miheleş, 1968), ”Brigada Diverse intră în acţiune” (regia Mircea Drăgan, 1970), ”Cântecele mării” (regia Francisc Munteanu, 1971), ”Brigada Diverse în alertă!” (regia Mircea Drăgan, 1971), ”Proprietarii” (regia Şerban Creangă, 1973), ”Păcală” (regia Geo Saizescu, 1974), ”Fair Play” (regia Alexandru Danciu Satmari, 1977), ”Septembrie” (regia Timotei Ursu, 1977), ”Cianura şi picătura de ploaie” (regia Manole Marcus, 1978), ”Singur printre prieteni” (regia Cornel Todea, 1979), ”Nea Mărin miliardar” (regia Sergiu Nicolaescu, 1979), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1982), ”Harababura” (regia Geo Saizescu, 1990), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), potrivit volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

„Interpretează, într-un stil inconfundabil, melodii care vor fi în vogă mulţi ani de zile. „Gioconda se mărită”, „Vă rog să-mi acordaţi…”, „Cum am ajuns să te iubesc?”, „Astă seară mă fac praf”, „Of, inimioară”, „Cântecul băiatului”, „Cine umblă prin vecini”, „Ce-aveţi, fetelor, cu mine”, „Ce te uiţi aşa la mine” sunt câteva dintre cântecele făcute celebre de Ştefan Bănică”, se arată pe site-ul https://teatrultanase.ro/.

De asemenea, între 1971-1979 a format împreună cu actriţa Stela Popescu un cuplu artistic extrem de îndrăgit în spectacole de revistă pe scena Grădinii Boema a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” şi în spectacole de divertisment la televiziune.

Ştefan Bănică a murit la 26 mai 1995, la Bucureşti. La 12 noiembrie 2003, în centrul oraşului Călăraşi a fost dezvelit un bust al actorului. De asemenea, la casa în care acesta s-a născut a fost amplasată o placă comemorativă, iar o stradă din Călăraşi îi poartă numele.

La 27 martie 2016, patru mari nume ale teatrului românesc – Dem Rădulescu, Ştefan Bănică, George Constantin şi Dinu Manolache – au fost omagiate postum, pe Aleea Celebrităţilor, de Ziua Mondială a Teatrului, şi au primit stele în Piaţa Timpului din Bucureşti. La 28 noiembrie 2016, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrul Odeon, a fost dezvelit un bust al actorului Ştefan Bănică, realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință