Sanatate

Speranţa medie de viaţă la nivel mondial s-a redus

Speranţa medie de viaţă, care a crescut constant timp de decenii în întreaga lume, a scăzut brusc în anii 2020 şi 2021, în timpul apogeului pandemiei de COVID-19, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Lancet, transmite AFP.

Potrivit studiului, speranţa de viaţă a scăzut în această perioadă în marea majoritate (84%) a celor peste 200 de ţări şi teritorii studiate de cercetători, adică în aproape toată lumea.

În medie, conform tuturor datelor analizate, speranţa de viaţă a scăzut cu peste un an şi jumătate pe persoană în 2020-2021 (1,6 ani).

Acest lucru s-a tradus printr-o mortalitate excesivă de 15,9 milioane de decese, puţin mai mult comparativ cu cele aproximativ 15 milioane estimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„În rândul adulţilor din întreaga lume, pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent în ultima jumătate de secol, chiar şi luând în considerare războaiele şi catastrofele naturale”, a subliniat autorul principal al studiului, Austin Schumacher, cercetător la Institutul pentru Metrici şi Evaluare în Sănătate (IHME) cu sediul la Universitatea din Washington, Statele Unite.

Cu toate acestea, acest tip de studiu face dificilă distincţia între decesele asociate în mod direct cu îmbolnăvirea de COVID-19 şi cele cauzate de consecinţele restricţiilor sanitare instituite pentru limitarea epidemiei.

Studiul oferă, însă, şi câteva veşti bune. Astfel, mortalitatea infantilă a continuat să scadă în perioada studiată.

În rândul copiilor cu vârste sub cinci ani au fost observate cu circa 500.000 de decese mai puţin în 2021, comparativ cu 2019.

„Un progres extraordinar”, a subliniat Hmwe Hmwe Kyu, cercetătoare la IHME, precizând că acum este prioritar să se evite „următoarea pandemie (în timp ce) sunt reduse uriaşele disparităţi în materie de sănătate între ţări”.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version