Connect with us

Social News

Specialiştii estimează pentru acest an scăderea dobânzilor şi scumpirea locuinţelor

Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, raportat la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Naţională a României, citate într-un comunicat al unei companii imobiliare.

„Piaţa de creditare revine în forţă, după o perioadă extrem de grea marcată de incertitudini şi costuri de finanţare ridicate. Tot mai mulţi români caută acum să ia un împrumut şi sunt din ce în ce mai interesaţi să colaboreze cu un broker de credite pentru a obţine cele mai avantajoase condiţii de finanţare. O revenire spectaculoasă a tranzacţiilor realizate prin credit a putut fi observată în 2023, pe fondul ofertelor de dobândă fixă tot mai bune venite din partea băncilor în special în a doua jumătate a anului, de care mulţi români au decis să profite, fie pentru a-şi cumpăra o locuinţă, fie pentru a refinanţa un credit ipotecar existent. Astfel, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, dacă ne raportăm la situaţia înregistrată în perioada similară din 2022, şi a depăşit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Naţională a României”, conform Imobiliare.ro Finance.

În acelaşi timp, 187.500 de imobile au fost tranzacţionate la nivel naţional, în creştere cu 3% faţă de 2022, arată datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, citate în acelaşi comunicat.

Din total, 49.700 au fost apartamente, segment unde se poate observa un avans cu circa 9% faţă de sfârşitul anului precedent.

Pe ansamblul anului trecut, a fost consemnat un avans de 31% al volumului creditelor ipotecare în lei, până la 31 miliarde de lei. În cazul creditelor de consum, avansul a fost de 13% în această perioadă, până la circa 28,7 miliarde de lei.

„Estimăm că din totalul creditelor ipotecare acordate aproximativ 35% au fost intermediate de brokeri. Ponderea împrumuturilor intermediate de aceşti specialişti creşte de la un an la altul, dar continuă să se situeze sub media înregistrată la nivel european, care depăşeşte 50%”, menţionează sursa citată.

Specialiştii diviziei de brokeraj de credite a companiei imobiliare estimează reduceri ale dobânzilor variabile începând de la jumătatea acestui an, în condiţiile în care scăderea prognozată a inflaţiei va reduce şi mai mult presiunea existentă asupra dobânzilor. Această tendinţă poate fi observată deja în oferta de dobânzi fixe prezentă, la ora actuală, pe piaţă, subliniază compania de profil.

Pe de altă parte, aceştia prognozează o scumpire a locuinţelor în 2024, pe fondul majorării cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele de până la 120.000 euro, declinului alarmant al ofertei de proprietăţi disponibile la nivelul pieţei rezidenţiale, dar şi al unei potenţiale creştere a cererii pe fondul reducerii dobânzilor.

„Nu recomandăm cumpărătorilor să încerce să ghicească direcţia în care merge piaţa, bazându-se pe zvonuri sau aşteptări nerealiste. A lua o decizie de achiziţie bazată pe acest gen de informaţie se poate dovedi a fi foarte păguboasă, am văzut destule cazuri. Dacă cineva are o nevoie de locuire acum, cel mai bine este să facă achiziţia cât mai curând”, a declarat Dan Niculae, managing director Imobiliare.ro Finance.

Peste 5.000 de persoane au obţinut în 2023 un credit prin intermediul Imobiliare.ro Finance, fie el ipotecar, fie de consum, în creştere cu 25% faţă de 2022. Numărul celor care aplică online pentru un împrumut a fost, totodată, de trei ori mai mare anul trecut.

S-a majorat, de asemenea, semnificativ numărul cumpărătorilor care aplică pentru a obţine un împrumut prin intermediul agenţiilor imobiliare sau al dezvoltatorilor care integrează serviciile Imobiliare.ro Finance, rata de conversie în cazul acestora fiind de peste 75%.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință