Educatie

Sorin Cîmpeanu: Testele pe bază salivă trebuie să ajungă în şcoli într-o săptămână

Ministrul interimar al Educaţiei, a anunţat, luni, că testele COVID-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că testele COVID-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare.

„S-au semnat vineri contractele subsecvente, după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au câştigat licitaţia au la dispoziţie între una şi cinci zile pentru a depune scrisorile de garanţie bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, de exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între una şi cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

El a adăugat că se aşteaptă, totuşi, ca testele să sosească până la finalul săptămânii în curs.

„Aşteptarea mea este, aşa cum am primit informaţia, la finalul acestei săptămâni. Dar, se poate foarte bine să fie şi luni, marţi, la începutul săptămânii viitoare”, a menţionat ministrul interimar al Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a precizat că toţi elevii urmează să fie testaţi, indiferent dacă sunt sau nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19.

Ministerul Educaţiei a solicitat totodată Ministerului Sănătăţii clarificări referitoare la Instrucţiunea privind procedura de lucru privind realizarea testelor rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la elevi.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Educaţiei doreşte să clarifice dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinţilor/aparţinătorilor legali. Dacă răspunsul ar fi pozitiv, precizează ministerul, s-ar fluidiza „foarte mult” procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, fiind sprijinit astfel şi obiectivul principal – consolidarea prevenţiei.

De asemenea, Ministerul Educaţiei vrea să afle dacă testele COVID pe bază de salivă administrate în şcoală impun acordul părinţilor/aparţinătorilor legali. În cazul în cazul în care este nevoie de acest acord, ministerul adresează rugămintea de a se completa cadrul legal pentru aplicarea instrucţiunii emise prin elaborarea unui formular şi menţionarea bazei legale pentru aplicarea acestuia.

Ministerul solicită precizări şi pentru cazul în care se aplică sau nu se aplică instrucţiunea pentru preşcolari, dacă în document nu sunt menţionaţi aceştia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unităţile de învăţământ preuniversitar (şcoli şi grădiniţe) pentru preşcolari, elevi şi toate categoriile de personal din şcoli şi grădiniţe.

„De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar din România, Ministerul Educaţiei a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică”, se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a solicitat autorităţilor responsabile cu achiziţia şi distribuirea testelor pe bază de salivă în şcoli şi grădiniţe date şi informaţii cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preşcolarilor, elevilor şi tuturor categoriilor de personal.

„De îndată ce vom primi aceste clarificări, le vom comunica public”, transmite ministerul.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version