Connect with us

La zi

Slovacia interzice prin lege patrulele de extremă dreaptă anti-romi din trenuri

Parlamentul slovac a votat  un amendament privind interzicerea patrulelor anti-romi în trenuri, iniţiate de un partid de extremă dreapta intrat în Parlament după alegerile legislative din martie. Parlamentul a adoptat amendamentul la legea căilor ferate la iniţiativa guvernului de coaliţie a prim-ministrului de stânga Robert Fico, acesta interzicând prezenţa în trenuri a altor patrule decât cele de poliţie.

Deputaţii au adoptat amendamentul cu 98 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 20 de abţineri. ”Este o evoluţie pozitivă”, a declarat Grigorij Meseznikov, responsabil din cadrul Institutului pentru afaceri publice (IVO), un centru de analize şi de cercetări de la Bratislava. ”Nu putem accepta sau tolera activităţile care vizează intimidarea minorităţii rome. Vom vedea dacă autorităţile vor fi în măsură să aplice decizia”, a adăugat el. Membrii Partidului Popular Slovacia Noastră – Kotleba (LSNS, opoziţie) au început să patruleze în trenurile din Slovacia în aprilie, după ce un adolescent de 16 ani a agresat o tânără de 21 de ani pentru a-i fura portofelul într-un tren.

”Nimeni nu poate înlocui poliţia în această ţară”, a Lucia Zitnanska, ministru al justiţiei, citată de agenţia de presă slovacă TASR. Cea mai mare şi mai săracă minoritate din Europa, romii sunt adesea excluşi din punct de vedere social, cum se întâmplă în Slovacia, unde ei reprezintă circa 8% din populaţia de 5,4 milioane de locuitori. Acest vot este ”este un prim mic pas al guvernului pentru a limita discriminarea romilor”, a declarat Jozef Mezei, de la Institutul slovac al ştiinţelor sociale. ”Fără îndoială, este o acţiune pozitivă şi conformă cu abordarea europeană faţă de minoritatea romă, care ar trebui aplicată deplin în Slovacia”, a spus el.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință