Monden

Şi eu m-am născut în România

 

11 februarie 2017

Zeci de familii evacuate din case pe timpul iernii

„La un ceai cu rom” distracţie maximă cu băieţii de la Zuralia Orchestra! Alături de Zita Moldovan, aceştia au povestit cum au cântat la petreceri private în Dubai, cum au colaborat cu faimosul Goran Bregovici dar şi cum au fost invitaţi de regizori străini să realizeze coloana sonoră a unor filme artistice. La „Kestiuni rome” vă prezentăm viaţa şi cariera reginei cântecului lăutăresc, Romica Puceanu. Prieteni de o viaţă şi instrumentiştii care au cunoscut-o, ne dezvăluie aspecte mai puţin ştiute din viaţa artistei. „Info Rom” aduce, ca de fiecare dată, cele mai importante ştiri cu şi despre romi. Veţi putea viziona imagini şocante despre evacuarea a zeci de familii din casele de pe Strada Sfinţilor nr. 13, din Bucureşti. Ce se va alege de soara acestor oameni şi unde intenţionează autorităţile să îi mute. Tot în cadrul acestei rubrici se discută pe larg despre disriminarea şi violenţa verbală, cu Ilie Dincă, secretar şi membru în Colegiul Director CNCD. Care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze toţi cei care se confruntă cu acte de rasism. Cei care au pierdut emisiunea, o pot vedea şi în reluare pe site-ul wwwpartidaromilor.ro

18 februarie 2017

Emisiune dedicată Dezrobirii romilor

Aşa cum se cuvine, data de 20 februarie este Ziua Dezrobirii Romilor, când se împlinesc 161 de ani de la eliberarea romilor din jugul sclaviei.

Cei peste 500 de ani de tortură, discriminare, rasism, privare de libertate şi drepturi vor fi analizaţi în cadrul rubricii „La un ceai cu rom” atunci când Sorin Sandu va discuta cu sociologul Gelu Duminică despre trecutul şi viitorul etniei rome. Între secolele XIV şi XIX, romii erau consideraţi în sfera bunurilor nemişcătoare, schimbaţi, vânduţi ori dăruiţi servind chiar ca unitate de schimb.

La rubrica „Kestiuni Rome”, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici stabileşte o serie de repere cronologice care vă vor face să înţelegeţi mult mai limpede fenomenul sclaviei care a luat naştere încă din anul 1385, în spaţiul românesc.

„Info rom” aduce cele mai importante ştiri din lumea romilor. Vă prezentăm mesajul secretarului de stat în cadrul DRI, Aledin Amet, cu privire la semnificaţia zilei de 20 februarie.

Tot atunci sărbătorim şi Ziua Internaţională a Limbii Materne care se omagiază în fiecare an, pe data de 21 februarie. Nu rataţi emisiunea „Şi eu m-am născut în România”, accesează wwwpartidaromilor.ro pentru a o putea vedea în reluare.

25 februarie 2017

Comunitatea de romi din Călăraşi

În platoul rubricii „La un ceai cu rom”, invitaţii lui Sorin Sandu au fost Mihai Hafia Traistă – scriitor şi vicepreşedinte al Uniunii Ucrainienilor din România, Mădălina Schieber, membră a Comunităţilor Evreieşti din România, Marius Dobrescu, scriitor şi membru al Ligii Albanezilor din România şi Daniel Petrila poet şi masterand rom. Cum se face că o evreică a dorit să studieze limba romani înaintea limbii materne sau în ce condiţii au ajuns albanezii din România să evite să îşi declare propria identitate? Aflaţi răspunsurile urmărind emisiunea în reluare pe siteul wwwpartidaromilor.ro.

La rubrica „Kestiuni rome” păşim în universul copilăriei. Vă invităm să cunoaştem destinele a 400 de copii din Ferentari, care au avut norocul să primească a doua şansă.

Un reportaj despre forţă, determinare şi speranţă. „Info rom” aduce evenimentul cel mai important al săptămânii: masa rotundă intitulată „Dezrobirea juridică şi spirituală a romilor”. Evenimentul dedicat zilei de 20 februarie, dată la care romii au omagiat, anul acesta, 161 de ani de la adoptarea primelor legi pentru dezrobire a reunit în Sala Drepturilor Omului, din cadrul Parlamentului României, o serie de actori, politicieni, istorici şi reprezentanţi ai societăţii civile. Dialogul a fost moderat de deputatul Daniel Vasile. Care sunt iniţiativele stringente despre care au discutat toţi cei reuniţi aflaţi urmărind emisiunea.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version