Connect with us

Sanatate

Și copiii pot avea migrenă

Migrena îi afectează şi pe copii, unul din zece având de suferit de pe urma acestei boli cronice

Migrena îi afectează şi pe copii, unul din zece având de suferit de pe urma acestei boli cronice, încă insuficient diagnosticată, cu impact asupra educaţiei şcolare. Însă, un copil cu migrene nu va suferi neapărat de acestea şi la vârsta adultă, relatează AFP.

Migrena afectează, conform studiilor internaţionale, 5-15% dintre copii. Acest subiect se va afla pe agenda „summit-ului francofon asupra migrenei” de la 17 septembrie, un eveniment online.

Pentru Maiwenn Colléaux, în vârstă de 18 ani, migrenele au început în jurul vârstei de 14-15 ani, chiar dacă primele ei dureri de cap datează din copilărie.

„Asta mi-a schimbat imediat viaţa de zi cu zi: când aveam o criză nu mai ieşeam, viaţa socială a încetat, nu mai puteam merge la şcoală”, a declarat ea joi în cadrul unei conferinţe de presă organizată de asociaţia franceză La Voix des Migraineux.

„Evident, te simţi diferit de ceilalţi copii, care nu prea înţelegeau suferinţa mea şi pentru care aveam o simplă durere de cap”, a precizat ea.

Totuşi, migrena este o afecţiune reală, care se caracterizează prin apariţia regulată şi repetitivă a durerilor de cap violente, uneori asociate cu vărsături.

„Puţin înţeleasă, puţin studiată în lumea medicală, migrena copiilor afectează înainte de pubertate la fel de mulţi băieţi şi fete”, a explicat Anne Donnet, specialistă în neurologie şi directoare a Centrului pentru evaluarea şi tratamentul durerii de la Spitalul Timone, în Marsilia (sud-estul Franţei).

De la primele cicluri menstruale, frecvenţa migrenelor devine mai mare în rândul fetelor.

Diagnosticul şi gestionarea acestei migrene sunt mai complicate decât în cazul adulţilor, simptomele fiind adesea confundate cu tulburări digestive.

„Pentru că eu însumi sufeream de migrene am putut diagnostica boala fiicei mele”, a remarcat Karine Colléaux, mama lui Maiwenn. „La copii, migrena duce adesea la paloare şi dureri de stomac”, a explicat ea.

Migrena copilului este la fel de invalidantă ca şi migrena adultului – 50% au mai mult de o criză pe lună şi 78% prezintă o intensitate a crizei moderată până la severă. 40% au greaţă sau vărsături, iar 33% dureri abdominale.

„Majoritatea pacienţilor pe care îi vedem la consultaţie ajung în jur de 10 ani, dar durerile de cap încep adesea înainte”, a declarat pentru AFP Justine Have-Couturier, medic pediatru neurolog la Spitalul Universitar din Lille.

De foarte multe ori, crizele au impact asupra educaţiei şcolare, de unde şi necesitatea stabilirii unui diagnostic.

„Nu putem eradica migrena, dar îi putem reduce frecvenţa şi intensitatea”, a subliniat ea.

Un stil de viaţă sănătos (alimentaţie, somn, activitate fizică) este astfel „deosebit de crucial pentru copiii şi adolescenţii cu migrene”, a explicat Have-Couturier.

În ceea ce priveşte tratamentul, se prescriu în general Paracetamol, antiinflamatoare sau remedii specifice pentru criză (cum ar fi triptani).

„Notaţi crizele într-o agentă, pentru a identifica ceea ce le declanşează; în unele cazuri poate ajuta la o mai bună gestionare a lor”, a mai sfătuit medicul.

În timp ce numeroşi factori pot cauza migrena, stresul şi oboseala sunt adesea menţionate de pacienţi.

Rezistentă la medicamente, Maiwenn Colléaux a „încercat totul”: autohipnoză, hipnoterapie, echiterapie, EMDR (Desensibilizare şi Reprocesare prin Mişcări Oculare – n.a.). „Aceste metode mă liniştesc la momentul respectiv, dar nu funcţionează pe termen lung. Când am o criză, nu iau nimic, aştept să treacă”, a spus ea.

Însă, un copil cu migrene nu va fi neapărat un adult cu migrene. Doar 40% constată persistenţa migrenei la vârsta adultă. „Unii copii vor trece de la migrenă la dureri de cap mai puţin severe”, a dat asigurări dr. Anne Donnet.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință