Sanatate
Sensibilitatea la alimentele procesate variază de la un individ la altul

Cercetătorii francezi au reuşit să arate, după ce au studiat microbiota intestinală, că sensibilitatea la un aditiv prezent în numeroase alimente procesate, precum biscuiţi, sosuri şi brioşe, variază de la o persoană la alta, deschizând astfel calea spre o nutriţie personalizată, informează AFP.
Utilizat de industria agroalimentară pentru îmbunătăţirea texturii şi prelungirea duratei de conservare a produselor, E466, un emulgator – Carboximetilceluloza – diminuează diversitatea bacteriilor ce compun flora intestinală (microbiota) şi favorizează inflamaţia intestinală cronică, au demonstrat mai multe studii precedente.
Aceste inflamaţii intestinale cronice ar putea duce la dezvoltarea unor patologii caracterizate prin inflamarea peretelui unei părţi a tubului digestiv (boala Chron, rectocolite hemoragice), afecţiuni de care suferă aproximativ 20 de milioane de persoane la nivel mondial, a raportat Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM).
Publicat luni în revista ştiinţifică Gut, un studiu condus de Benoit Chassaing, cercetător în cadrul INSERM, aflat la conducerea unei echipe de cercetare de la Institutul Pasteur din Paris, a sugerat că emulgatorul E466 are un impact negativ asupra microbiotei intestinale la anumite persoane, dar nu şi la altele, şi că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei persoane la emulgatorii alimentari.
Această sensibilitate a putut fi observată atât la persoanele sănătoase, cât şi la pacienţii care suferă de maladii inflamatorii cronice, analizând comunitatea microbiană din intestin datorită unor abordări ce au vizat reproducerea microbiotei în laborator şi unor studii metagenomice, tehnici ce permit studierea în amănunţime a microbiotei intestinale.
Transplantând la şoareci microbiota unui eşantion fecal uman, s-a arătat că anumite persoane posedă o microbiotă foarte sensibilă la emulgatorul E466, provocând o puternică inflamaţie intestinală, în timp ce altele au o microbiotă rezistentă la acest aditiv alimentar.
Studiul sugerează astfel că ar fi posibil să se prevadă sensibilitatea unei anumite persoane la emulgatorii alimentari graţie unor analize ale microbiotei.
Elucidarea rolului bacteriilor care joacă un rol în sensibilitatea la agenţi emulgatori va trebui să facă obiectul unor studii viitoare.
De asemenea, „mecanismele responsabile pentru variaţiile între indivizi ce apar în privinţa sensibilităţii” la emulgatorul E466, precum şi „posibilitatea de a prezice acest parametru fără a expune (persoanele) la acest aditiv”, rămân piste care vor trebui să fie cercetate, au concluzionat autorii studiului.

-
Educatie2 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi2 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria