Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi că semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepţia celor terminale, şi că în cazul elevilor de la filiera tehnologică şi învăţământul profesional şi tehnic se va renunţa la „Săptămâna altfel”.
Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul întrunirii Comisiei pentru Dialog Social, desfăşurată la sediul Ministerului Educaţiei.
„Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână, o singură săptămână, pentru toate clasele, cu excepţia claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. E vorba de clasa pregătitoare, de clasele I-VII şi clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul doi în data de 25 iunie, spre deosebire de data de 18 iunie, când erau planificate. O singură săptămână – a fost o solicitare a sindicatelor şi a asociaţiilor de elevi şi părinţi de a nu se intra în luna iulie (…) când temperaturile sunt mai ridicate”, a declarat ministrul.
El a arătat că nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei, având în vedere eforturile depuse de către cadrele didactice, lipsa tezelor şi diminuarea numărului de note necesare.
„Având în vedere reducerea semestrului al II-lea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic din punct de vedere şcolar, dar nu numai, în care tezele semestriale nu se mai susţin, în care numărul notelor necesare încheierii situaţiei şcolare a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se pot comprima acele activităţi de evaluare, de încheiere a situaţiilor şcolare, în aşa fel încât nu vor fi necesare activităţi de recuperare a materiei, pentru că nu se va pierde materie”, a explicat ministrul.
În cazul filierei tehnologice şi al învăţământul profesional şi tehnic, se va renunţa la „Săptămâna altfel”.
„Pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional şi tehnic, finalul semestrului al II-lea va rămâne la datele stabilite şi cunoscute. Este vorba de elevii care au un an şcolar de 37 de săptămâni, spre deosebire de 34 de săptămâni, cărora dacă le-am prelungi şi lor cu o săptămână, am merge prea aproape de luna august. Soluţia în această situaţie este renunţarea la ‘Săptămâna altfel'”, a precizat el.
Calendarul activităţilor aferente definitivării şi titularizării rămâne neschimbat. Evaluările pentru clasele II, IV şi VI, precum pretestările PISA se vor realiza cu prezenţa fizică a elevilor în toate şcolile care funcţionează în localităţi necarantinate.
„Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru 25-28 mai. Pentru a reduce inechitatea determinată de condiţiile speciale, în şcolile aflate în localităţi carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele II, IV şi VI vor putea fi organizate după ieşirea din carantină”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.
Programul naţional de acţiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate acţiuni didactice, în toate şcolile aflate în localităţi în care rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori.
Sorin Cîmpeanu a salutat prezenţa semnificativă a elevilor la simulări.
„În prima zi de organizare a simulărilor, luni, au fost prezenţi peste 113.000 de elevi din clasele terminale. În cea de-a doua zi – peste 109.00, în cea de-a treia – peste 106.000. Au fost judeţe care au avut o rată de participare foarte scăzută, mă refer la judeţele Timiş şi Braşov, de circa 20%, nu pentru că nu au dorit să meargă elevii la simulare, ci pentru că nu s-au organizat simulări din cauză că localităţile sunt carantinate”, a mai precizat el.