Connect with us

Eveniment

Segregarea școlară, interzisă printr-o lege promovată de deputatul rom Cătălin Manea

Segregarea școlară va fi interzisă prin lege, datorită unui proiect inițiat de deputatul Cătălin Manea, reprezentantul romilor în Parlament. Legea a trecut de Senat și urmează ca la sfârșitul acestei luni să intre la vot și la Camera Deputaților.

Potrivit proiectului de lege, orice formă de discriminare pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, religie, handicap sau apartenență la o categorie defavorizată reprezintă segregare în învățământ și este interzisă. Cei care vor încălca prevederile acestei legi pot fi sancționați contravențional.

“Interzicerea segregării în învățământ reprezintă o condiţie imperativă pentru implementarea principiilor echității și a şcolii inclusive. E un pas important pe care România îl face în vederea respectării și implementării Declarației Universale a Drepturilor Omului, Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale și a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, convenții pe care țara noastră le-a ratificat. În același timp, proiectul de lege contribuie la asigurarea egalității de șanse a tuturor copiilor în sistemul de învățământ, care trebuie să devină unul echitabil, incluziv și nediscriminatoriu”, a declarat deputatul Cătălin Manea.

Proiectul de lege corectează situația dificilă a copiilor care provin din grupuri vulnerabile și din medii socio-economice defavorizate, din comunitățile de romi din România, copii care sunt victime ale acestei forme grave de discriminare în mediul școlar, numită segregare.

După ce legea va trece și de Camera Deputaților, Ministerul Educației va informa unitățile de învățământ și va organiza periodic instruirea personalului didactic și didactic auxiliar, în materia prevenirii și combaterii segregării.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință