Connect with us

Social

Şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al judeţului Bihor

Şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al judeţului Bihor a vizat îmbunătăţirea standardelor de educaţie şi de sănătate în comunităţile rome

Şedinţa Grupului de Lucru Mixt pentru Romi al judeţului Bihor a vizat îmbunătăţirea standardelor de educaţie şi de sănătate în comunităţile rome de la nivelul judeţului Bihor.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor au evidenţiat necesitatea prezenţei în aceste comunităţi a mediatorilor şi asistenţilor medicali, ale căror posturi pot fi finanţate de către primăriile de care aparţin comunităţile respective. S-a exemplificat, totodată, că activitatea mediatorilor facilitează accesul medicilor în comunităţile reticente la servicii sanitare şi, prin urmare, reduce decesele cauzate de boli care în mod normal pot fi diagnosticate şi tratate la timp.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au prezentat activităţile efectuate de mediatorii şcolari în privinţa reducerii abandonului şcolar în comunităţile rome. S-a constatat că în unele comunităţi există o reticenţă din partea părinţilor în privinţa educării copiilor. Cel mai ridicat grad de abandon şcolar apare după absolvirea şcolii generale, un număr foarte redus de elevi urmând educaţia liceală sau profesională. Astfel, mediatorii şcolari depun eforturi atât în consilierea elevilor, cât şi a părinţilor.

Menţionăm că în acest moment în Bihor sunt înregistraţi 34.630 cetăţeni de etnie romă, iar la nivelul judeţului activează 8 mediatori şcolari, 11 mediatori sanitari şi 24 asistenţi sanitari în 27 de comunităţi.

„Este evident impactul pozitiv pe care mediatorii îl produc în comunităţile unde sunt prezenţi. Trebuie să luăm exemplele UAT-urilor unde se fac progrese şi să îl aplicăm în celelalte comunităţi rome, pentru a creşte nivelul de trai al acestora.”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință