Social News

Secretarul general al ONU denunţă minciunile guvernelor şi companiilor

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat luni minciunile „anumitor guverne şi ale conducerii companiilor” în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii climatice

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat minciunile „anumitor guverne şi ale conducerii companiilor” în ceea ce priveşte lupta împotriva încălzirii climatice, ca reacţie la publicarea unui nou raport al experţilor ONU privind clima (GIEC), transmite AFP.

„Unele guverne şi şefii unor companii spun una şi fac alta. Pentru a spune mai simplu, ei mint”, a declarat Antonio Guterres, calificând drept „covârşitor” noul raport al GIEC cu privire la scenariile pentru limitarea încălzirii globale şi a impactului ei deja devastator.

„Este un dosar dezonorant, un catalog de promisiuni goale care ne aşează pe drumul spre o lume de netrăit”, a continuat el într-un mesaj înregistrat, în care atrage atenţia şi asupra „dispariţiei unui milion de specii” sau asupra multiplicării fenomenelor „de caniculă fără precedent, a furtunilor îngrozitoare şi asupra penuriei generalizate de apă”.

Ştiinţa ne explică faptul că acesta este rezultatul politicilor noastre energetice actuale”, a adăugat el, acuzând „ţările şi companiile mari poluatoare (cu gaze cu efect de seră) nu doar că se fac că nu văd, dar mai toarnă şi gaz pe foc”.

„Ei sufocă planeta noastră, în numele intereselor lor personale şi al investiţiilor lor istorice în combustibilii fosili, în timp ce soluţii regenerabile mai ieftine oferă locuri de muncă verzi, securitate energetică şi o mai mare stabilitate a preţului”, a subliniat el, pe fondul crizei energetice legate în special de conflictul din Ucraina.

Criticând „nebunia morală şi economică” a noilor investiţii în domeniul combustibililor fosili, el a lansat un apel la încetarea oricărei finanţări a cărbunelui şi „transferarea încă de acum a investiţiilor şi subvenţiilor de la combustibilii fosili la energiile regenerabile”.

„Alegerile făcute azi de către state vor permite menţinerea angajamentului cu privire la (limitarea creşterii temperaturii medii globale până la) 1,5 grade Celsius, sau îl vor distruge (…) Promisiunile şi planurile trebuie să se transforme în realitate şi în acţiune acum”, a conchis el.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version