Connect with us

Asul de trefla

Secretara generală a Consiliului Europei onorează memoria victimelor holocaustului romilor

Secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a onorat vineri memoria victimelor holocaustului romilor. Într-o declaraţie video difuzată online pe site-ul Consiliului, ea a apreciat faptul că un număr tot mai mare de state europene recunosc oficial data de 2 august ca Zi Memorială a Holocaustului Romilor.

În 2 august 1944, romii rămaşi în aşa numitul ‘Zigeunerlager’ (lagărul romilor) – circa 3000 de copii, femei şi bărbaţi – au fost exterminaţi în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau.

Holocaustul romilor a fost o încercare a regimului nazist din Germania, din cel de-al doilea război mondial, de a extermina romii din Europa. Deşi nu există date exacte, istoricii estimează că în timpul războiului au fost ucişi aproximativ 500.000 de romi.

‘Un viitor mai bun se poate construi numai pe baza unei bune înţelegeri a trecutului’, a arătat reprezentanta Consiliului Europei. ‘Gândurile mele se îndreaptă astăzi către cei care şi-au pierdut viaţa, către cei care au supravieţuit şi către comunităţile de romi şi nomazi care continuă să contribuie la viaţa culturală bogată şi diversă a continentului nostru, a adăugat ea.

Comemorarea din 2 august este un eveniment de primă importanţă pentru Consiliul Europei. Secretara generală a subliniat importanţa educaţiei privind memoria şi onorarea victimelor rome şi a supravieţuitorilor holocaustului. Ea a apreciat recomandarea adoptată recent de Comitetul de Miniştri pentru toate cele 47 de state membre ale Consiliului de a se preda în şcoli istoria romilor şi a nomazilor din Irlanda şi Regatul Unit cunoscuţi ca ‘travellers’.

De mai mulţi ani, Consiliul Europei marchează data de 2 august prin ceremonii în faţa Palatului Europei din Strasbourg. Anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus, s-a luat decizia ca în loc de adunarea obişnuită să fie difuzat mesajul secretarei generale.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință