Connect with us

La zi

Sărbătoarea romilor din România – marcată printr-o campanie informativă derulată la metrou

O serie de spoturi video despre cultura romă rulează pe ecranele din staţiile de metrou, în cadrul unei campanii menite să celebreze cultura romă şi care se va desfăşura până pe 15 aprilie.

Proiectul cultural, lansat luni, este realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher în parteneriat cu Metrorex şi Art Safari şi îşi propune „să schimbe mentalităţi, să reducă stereotipuri în societatea românească în ansamblul ei şi să contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural”.

„Fiecare popor sau minoritate are nevoie de repere identitare şi de elite asumate din punct de vedere etnic. În cazul romilor, nevoia de a-şi promova cultura şi elita este şi mai mare, pentru că tinerii şi copiii romi au nevoie de modele rome asumate şi recunoscute de întreaga societate românească, astfel încât să înţeleagă că îşi pot îndeplini obiectivele personale şi profesionale pe care şi le propun”, declară directorul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, Mihai Neacşu, potrivit unui comunicat al Art Safari.

Romii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internaţională a Romilor pe 8 aprilie, dată aleasă ca zi de celebrare de către membrii primului Congres Internaţional al Romilor de Pretutindeni, în 1971, la Londra. În cadrul aceluiaşi congres a fost adoptată melodia „Gelem, gelem”, ca imn internaţional al romilor şi a fost ales un steag.

În România, ziua de 8 aprilie este recunoscută ca Sărbătoarea etniei romilor din România, ca urmare a adoptării de către Parlament a Legii nr. 66/2006.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință