Connect with us

Social

Salvaţi Copiii România: „Părinte responsabil în era digitală”

Utilizarea excesivă a tehnologiei (54,7%), informaţiile false (39,5%), cyberbullying-ul (25,8%), publicarea şi distribuirea datelor personale (22,6 %) sunt principalele riscuri resimţite de copii pe internet în perioada pandemiei, arată datele studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, în urma consultării a 5.000 de copii din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

Totodată, 32,4% dintre copiii participanţi la studiul menţionat mai sus afirmă că au avut neînţelegeri cu părinţii în ceea ce priveşte activitatea pe internet şi timpul petrecut în mediul online. La rândul lor, părinţii beneficiari ai programului Ora de Net consideră că cele mai mari provocări întâmpinate în folosirea internetului în familie sunt legate de timpul excesiv petrecut online, lipsa abilităţilor digitale şi gestionarea activităţii pe reţelele sociale.

„Mă simt uneori neputincios pentru că nu mă pricep la aceste noi aplicaţii pe care le foloseşte, de unele nici nu am auzit. Mai mult, nu ştiu exact cu cine comunică acolo şi ce face mai precis.” Dan, 43 de ani, părinte.

„Trebuie să recunosc că mă simt uneori vinovată că l-am lăsat de mic să folosească telefonul, iar acum chiar exagerează. Vin deseori obosită de la serviciu şi nu mai ştiu ce să fac! Mi-e ruşine că nu sunt în stare să îl determin să mai facă şi altceva cu timpul lui.” Adela, 38 de ani, părinte.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii, alături de NEPI Rockcastle, principalul grup de investiţii şi dezvoltare imobiliară, va organiza în perioada aprilie-septembrie, o serie de 5 webinarii şi 5 workshop-uri gratuite în cele mai importante centre comerciale din portofoliul companiei: Promenada Mall, City Park Mall Constanţa, Promenada Mall Sibiu, Shopping City Târgu Mureş şi Ploieşti Shopping City.

În acest context, lansăm seria de zece evenimente online şi offline „Părinte responsabil în era digitală”, prin care prezentăm, din unghiuri diferite, atât din perspectiva specialiştilor, cât şi a influencerilor, recomandări privind conduita copiilor în mediul online şi sfaturi pe care părinţii le pot aplica pentru a-i proteja pe cei mici de pericole.

„A trecut deja un an de când am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm unei noi realităţi, în care internetul, dispozitivele digitale şi comunicarea la distanţă ocupă un rol central în activităţile noastre de zi cu zi. Copiii şi părinţii, deopotrivă, resimt efectele utilizării prelungite a internetului şi se simt nepregătiţi să gestioneze corect pericolele care decurg din utilizarea excesivă. În cadrul liniei de consiliere ctrl_AJUTOR primim constant solicitări atât din partea părinţilor, copiilor cât şi a cadrelor didactice pentru a-i ajuta să depăşească situaţii de anxietate, cyberbullying, expunerea la conţinuturi nepotrivite, ştiri false sau relaţionarea în cadrul familiei.

Tocmai de aceea ştim că este nevoie de o informare constantă şi soluţii concrete pentru gestionarea tuturor acestor probleme.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Organizaţia Salvaţi Copiii România.

În cadrul dezbaterilor online reunite sub conceptul „Părinte responsabil în era digitală” vom aborda cinci dintre cele mai importante teme legate de siguranţa copiilor pe internet, pe care părinţii simt că nu le stăpânesc, având nevoie de informare şi ghidaj: cyberbullying-ul, ştirile false, reţelele sociale, relaţionarea cu copiii şi riscurile ascunse ale internetului (de tipul groomingului sau conţinutului dăunător).

Întâlnirile, care vor fi moderate de Gabriela Alexandrescu, pot fi urmărite live pe pagina de Facebook a Organizaţiei Salvaţi Copiii, fiind programate pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință