Connect with us

Social

Salvaţi Copiii: Numărul deceselor materne a crescut, în primele 9 luni din 2020, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019

Mortalitatea infantilă e o dramă deopotrivă familială şi socială. În cifre absolute, 825 de copii au murit înainte de a împlini un an, în primele nouă luni ale anului trecut: 369 de copii care au venit pe lume în mediul urban şi 454 din mediul rural. Anual, România pierde aproximativ 1.200 de copii până într-un an, de cele mai multe ori pentru că maternităţile şi secţiile de terapie neonatală sunt dotate cu aparatură veche, depăşită în performanţă şi insuficientă.

În acest moment, 21 de unităţi medicale din 13 judeţe au nevoie de 130 de echipamente şi aparatură medicală, în valoare totală de aproape 1.500.000 de euro.

Totodată, datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că numărul născuţilor vii şi natalitatea au scăzut, de la 147.388 de născuţi vii în primele 9 luni din 2019 la 131.967 de născuţi vii în aceeaşi perioadă a anului 2020.

O creştere îngrijorătoare se remarcă în ceea ce priveşte decesele materne, în primele 9 luni ale anului 2020 – 15 cazuri, faţă de 11 cazuri în 2019. Dintre acestea:

– 9 decese prin risc obstetrical direct (4.3°)
– 5 decese prin risc obstetrical indirect (1.8°)
– 1 deces prin avort
– 2 cazuri de deces matern colateral.

Pentru a corecta cauzele prevenibile ale deceselor în primele luni de viaţă, Organizaţia Salvaţi Copiii România dă startul campaniei Prima aniversare, pentru ca vieţile copiilor născuţi prematur să nu fie pierdute din cauza lipsei de aparatură medicală performantă. Actorul Sandu Gruia este cel care dă voce copiilor pentru care viaţa depinde de dotarea unităţilor medicale cu aparatură performantă.

„Datele de mai sus sunt cu adevărat tragice, şi de-aici a pornit şi ideea campaniei. Cum să facem ca oamenii să le conştientizeze în cel mai emoţionant mod cu putinţă, cum putem trezi o empatie puternică, instantanee?” ne-a declarat Eugen Suman, Director de Creaţie MAINSTAGE | THE AGENCY. „Povestea pe care am ilustrat-o prin tortul cu lumânarea care rămâne nesuflată e una pe care, ca părinte, ca om, nu vrei să o mai trăiască nimeni. Şi-atunci când ştii că implicarea ta poate salva nenumărate vieţi micuţe nu mai stai pe gânduri” a adăugat acesta.
– 825 de copii nu au trăit până la primul tort aniversar, în primele nouă luni ale lui 2020

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință