Sanatate

Salvaţi Copiii: Mortalitatea maternală s-a dublat în ultimii doi ani. Mortalitatea infantilă – în uşoară scădere

Mortalitatea maternală s-a dublat în ultimii doi ani iar rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară

Mortalitatea maternală s-a dublat în ultimii doi ani, judeţul Satu Mare având o rată a mortalităţii copiilor de sub un an de cinci ori mai mare decât municipiul Bucureşti, cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, informează Organizaţia Salvaţi Copiii.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, cu toate că rata mortalităţii infantile este în uşoară scădere în ceea ce priveşte media pe ţară, de la 5,8 la mie, în 2019 la 5,6 la mia de copii născuţi vii, în 2020, disparităţile dintre judeţe sunt mari: în judeţul Satu Mare, rata mortalităţii copiilor sub un an (11,1 la mie) este de cinci ori mai mare decât în Bucureşti (2,4 la mia de copii născuţi vii).

Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creştere exponenţială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. „În cifre absolute, am avut 18 mame care au murit la naştere în 2018, 20 în 2019 şi 32 în 2020”, precizează Salvaţi Copiii.

Conform datelor finale centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru anul 2020, două judeţe, Satu Mare şi Tulcea, depăşesc rata de 10 la mie, în ceea ce priveşte copiii care au murit înainte de a împlini un an, punctează Salvaţi Copiii.

Într-un top al judeţelor cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile se situează:

* Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuţi vii

* Tulcea – 10 la mia de copii născuţi vii

* Olt – 9,6 la mia de copii născuţi vii.

Cea mai mică rată a mortalităţii infantile se înregistrează în:

* Municipiul Bucureşti – 2,4 la mia de copii născuţi vii

* Vaslui – 3 la mia de copii născuţi vii

* Buzău – 3,4 la mia de copii născuţi vii.

Salvaţi Copiii România a extins programul de combatere a mortalităţii infantile şi a demarat lucrări de reabilitare a secţiilor de Terapie Intensivă şi a sălilor de naştere, unde e nevoie de dotare corespunzătoare, în ultimii 11 ani organizaţia neguvernamentală investind peste şapte milioane de euro în dotarea a 102 unităţi medicale din toate judeţele ţării.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version