Connect with us

Social

Salvaţi Copiii cere deputaţilor să adopte proiectul ce vizează persoanele condamnate pentru infracţiuni asupra copiilor

Salvaţi Copiii cere interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în cazul persoanelor condamnate definitiv pentru infracţiuni grave comise asupra copiilor

Salvaţi Copiii reiterează apelul său către membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor de a proceda la adoptarea proiectului de lege care urmăreşte interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în cazul persoanelor condamnate definitiv pentru infracţiuni grave comise asupra copiilor.

”Salvaţi Copiii solicită membrilor Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, ce se vor întruni luni, orele 12,00, să voteze favorabil modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, pentru a împiedica, pe viitor, situaţiile în care interesele primordiale ale copiilor unei comunităţi ajung în mâinile unor abuzatori condamnaţi pentru fapte grave, cum sunt infracţiunile împotriva vieţii copiilor, viol, pornografia infantilă, traficul de copii, rele tratamente ori altele în care victime sunt copiii”, se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, prin adoptarea acestui proiect de lege deputaţii vor arăta respect pentru drepturile şi demnitatea copiilor, aşa cum sunt ele protejate prin Constituţie, Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului şi Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Proiectul de lege a fost elaborat la iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii şi pe baza raportului său transmis în 12 mai Preşedinţiei, Guvernului şi celor două Camere ale Parlamentului României, în care se solicita ”o mai bună protecţie a copilului în faţa abuzurilor fizice şi sexuale, agresiunilor sexuale şi înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale cu victime minori”.

Conform legislaţiei în vigoare, pentru ca persoanele condamnate la infracţiuni cu gravitate mare cu victime copii să nu poată participa la alegeri electorale, este necesar ca, prin hotărârea de condamnare, judecătorul să le interzică dreptul de a fi ales pe o anumită perioadă de timp ca pedeapsă complementară (art. 66 alin. 1 lit. C.p.), ceea ce nu reprezintă o practică curentă a instanţelor din România, arată sursa citată.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință