Asul de trefla

Rromanipenul, Codul bunului-simţ

În comunitatea romă tradiţională există un sistem simbolic al valorilor, care poartă numele de Rromanipen. Termenul poate fi tradus în limba română prin “romitate”, însă sensul pe care acesta îl are pentru etnia romă este mult mai complex decât pare la prima vedere prin simpla lui traducere în româneşte.

Rromanipen înseamnă, în egală măsură: phralipen – frăţie; patĭv – respect, cinste, onoare; uźipen – păstrarea purității sufletești și trupești, precum şi baxt – soartă, noroc.

Acelaşi sistem de valori al comunităţilor rome tradiţionale, Rromanipen, ne arată faptul că membrii cei mai de seamă ai familiei rome tradiţionale sunt copiii şi bătrânii. Însă, într-o astfel de familie, pentru care obiceiurile străbune sunt literă de lege, tinerii trebuie să le ceară voie bătrânilor înainte de a lua cuvântul.

Respectul între membrii acestei etnii se arată – nu ca în limba română, neapărat  prin pronumele de politeţe “dumneavoastră”, ci prin formulări de tipul: “Kako!” – însemnând “unchiule”, “nene” sau “Bibie!” – care înseamnă “mătuşă”, “tanti”.

Tot o formă de respect este şi faptul că femeia romă tradiţională nu îi va da niciodată soţului un pahar cu apă fără să-şi acopere mai întâi mâinile cu un prosop sau, în ultimă instanţă, cu propria basma.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version