Connect with us

Cultura

Romii, sursa de inspiratie pentru Jean Paul Gaultier

In timp ce francezii ii expulzau pe banda rulanta in tarile lor de origine pe romii stabiliti prin suburbiile Parisului, Jean Paul Gaultier, a profitat de acest scandal pentru a crea o colectie inspirata din cultura romilor din India, mai precis din a locuitorilor regiunii Rajasthan.
Aceasta colectie a prezentat-o chiar la Paris Fashion Week si a fost un succes.
Creatorul de moda a recunoscut ca nu este prima data cand a fost inspirat de India, dar de data aceasta a evocat romii, referindu-se ca la un popor migrator ale carui legaturi ancestrale ajung normal in India. ”E stralucitor, sunt de-a dreptul incredibile peisajele pe care le vezi in Rajasthan. India e superba!”, a declarat celebrul designer, dupa care a confirmat: ”Colectia mea te trimite cu gandul la cultura tiganilor”.
H’s more like couture Gypsies, a punctat Gaultier.
Potrivit Wikipedia ”tigani” este denumirea data in Europa Centrala si de est unei populatii nomade care isi spune rroma sau santi si care provine din nordul Indiei, fiind vorbitoare a unor dialecte neo-indiene, cunoscute mai ales ca limba rromani sau rromanes. In vestul Europei aceasta etnie este cunoscuta sub numele gitani, gipsies, zingari, manusi, ienisi, etc.
Lucian Ionescu

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință