Connect with us

Cultura

Romii sunt descendentii castei inferioare indiene a „celor de neatins”

Un nou studiu genetic sugereaza ca romii din Marea Birtanie si din Europa sunt descendentii castei inferioare paria si au migrat din sub-continentul indian acum 1400 de ani.

Romii au crezut de multa vreme ca isi au originile in India, citand cuvinte comune sanskrite si fotografii cu stramosi cu pielea de culoare mai inchisa imbracati in haine de tip sud-asiatic. Un nou studiu efectuat de oameni de stiinta indieni si estonieni, inclusiv Dr. Toomas Kivisild de la Cambridge University, confirma originea in sub-continentul indian precum si stratul social din care au aparut.

Descoperirile au fost bine primite de catre Consiliul Britanic al ?iganilor care a declarat ca studiul va ajuta sa promoveze intelegerea reprezentantilor acestei etnii in Europa. „Suntem prima comunitate de indieni din Marea Britanie”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului.
Studiul care a fost publicat in revista „Nature” a examinat cromozomii de tip Y in mostre de ADN pentru a le compara markerii genetici ai tiganilor din Europa cu cei ai catorva mii de locuitori raspanditi in sub-continent.

Oameni de stiinta de la Hyderabad’s Centre for Cellular and Molecular Biology au colaborat cu colegi din Estonia si Elvetia pentru a compara mai mult de 10.000 de esantioane provenind de la membrii a 214 grupuri etnice indiene diferite. Esantioanele au fost comparate cu mostre de cromozom Y Sud Asiatic cunoscut ca „haplogrupui H1a1a-M82″ caruia ii corespund esantioanele recoltate de la tiganii din Europa.
Desi au existat potriviri cu esantioane de barbati de pe intregul sub-continent indian, cea mai apropiata formula si cea mai mica variatie statistica s-a dovedit cea cu barbatii din India de Nord -Vest.

Atunci cand rezultatele au fost suprapuse peste o harta genetica a Indiei stratificata social, pe triburi si caste s-a putut identifica o densitate mai mare a rezultatelor pentru casta indiana „paria – considerata de neatins” – casta celor exclusi din societate – care au suferit grave discriminari de-a lungul timpului fiind cei care faceau lucrurile cele mai murdare ale societatii indiene.

Cercetatorii cred ca descendentii tiganilor europeni de astazi si-au inceput exodul spre vest din provincia indiana Punjab, intre anii 1001 si 1026 in speranta unei promovari a statului lor de casta. Mai tarziu, au fugit din regatele hinduse, in ceea ce astazi se numeste Pakistan si s-au oprit in apropiere de Gilgit. Exodul catre Africa de Nord si Europa sugereaza ca ar putea fi refugiati in urma raspandirii islamului catre sub-continentul European.

?iganii din Marea Britanie isi trag originile intr-o prima faza din Egipt dupa cum o arata si denumirea de „gypsy” si de aici mai departe din India originara. Joseph Jones din partea Consiliului Britanic al ?iganilor declara ca fotografii vechi de 100 de ani arata tigani britanici cu trasaturi indiene si acelasi tip de imbracaminte. Acesta declara si ca studiul ajuta comunitatea dovedind originea indiana comuna a tuturor tiganilor din Marea Britanie si din Europa si ca acestia ar trebui sa fie acceptati de mai noile comunitati de indieni aparute in Marea Britanie. „Aici nu mai suntem paria, nu imi pasa daca suntem asociati cu cei de neatins. Traiesc intr-o comunitate unde castele nu exista. Ma simt putin indian. Intotdeauna am avut o afinitate fata de indieni”, a mai declarat acesta.

Primii tigani au fost semnalati in Marea Britanie in jurul anului 1500 si au dobandit o reputatie de mestesugari comercianti si vanzatori de cai…

Ion David, Analist Socio-uman

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință