Connect with us

Social

Romii şi nomazii din statele bogate ale UE se confruntă cu inegalităţi frapante

Speranţa de viaţă a persoanelor nomade din Europa de Vest este cu zece ani mai mică decât a populaţiei generale, indică o anchetă la nivel european, care scoate la lumină sărăcia şi inegalităţile frapante de care suferă aceste minorităţi din ţările bogate ale blocului comunitar, transmite miercuri dpa.

Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a intervievat peste 4.600 de romi, nomazi şi membri ai altor minorităţi tradiţional itinerante din Marea Britanie, Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda şi Suedia.

Raportul publicat miercuri arată că aproape un sfert din aceşti copii trăiesc în familii în care nu există venituri suficiente pentru necesităţi de bază precum hrană sănătoasă, încălzire sau chirie.

La nivelul UE, doar 6,5% dintre toţi copii suferă de astfel de privaţiuni.

O anchetă anterioară a FRA printre romii din ţările din estul şi sudul UE a arătat că fiecare al patrulea rom trăieşte într-o familie care a suferit de foame cel puţin o dată în ultima lună.

Raportul de miercuri relevă însă că ‘procente neaşteptat de ridicate dintre adulţi şi copii se confruntă cu foamea’ şi în Europa de Vest.

Foamea afectează fiecare a cincea familie de romi şi nomazi din Suedia, în majoritatea celorlalte ţări procentul situându-se între 10-15%.

‘Acest raport dezvăluie greutăţile şocante pe care prea mulţi romi şi nomazi le îndură în Europa de astăzi’, a declarat directorul FRA, Michael O’Flaherty, cerând ‘guvernelor şi societăţii să rupă cercul vicios al sărăciei şi excluziunii sociale’.

Raportul, care mai scoate la lumină discriminare şi şomaj, a fost publicat în perspectiva datei de 6 octombrie, când Comisia Europeană îşi va prezenta noua strategie pentru egalitatea romilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință