Connect with us

Asul de trefla

Romii în regimul comunist

Deşi regimurile politice din România s-au succedat, situația romilor nu s-a îmbunătățit semnificativ. În regimul comunist, romii  nici nu au avut statutul de minoritate (sau “națiune conlocuitoare”, în limbajul epocii). Autorităţile nu au înțeles nevoia unui efort suplimentar pentru integrarea socială a membrilor comunității rome.

Comuniştii vorbeau despre egalitate, dar nu au înțeles nevoia unei echități, în acest caz particular: bunăstarea era vizibilă, dar era mai sus. Romii au reușit să aibă acces la idei și astfel au început să observe că au drepturi și să și le ceară.

Statisticile oficiale ale regimului comunist (recensământul din anul 1977) menționează existenţa pe teritoriul ţării noastre a unui număr de circa 246.000 persoane care şi-au declarat apartenenţa la etnia romă. Din investigaţiile efectuate pe raza tuturor judeţelor, rezultă că numărul romilor este mult mai mare, ajungînd la aproximativ 800.000 persoane.

Aria de răspândire a acestora cuprinde întreaga ţară, ponderea lor fiind: municipiul Bucureşti (circa 110.000), judeţul Mureş (68.460), Dîmboviţa (peste 50.000), Călăraşi (40.370), Buzău (27.800), Alba (20.500) etc.”

Chiar dacă statul român comunist nu a reușit să aducă mari modificări în privința integrării sociale a romilor (chiar dacă au existat îmbunătățiri punctuale, pentru unii mai norocoși), nevoia de respect și stabilitate socială a acestei minorități nu a dispărut. Oamenii au încercat să-și caute drumul către împlinire, autocunoaștere și recunoaștere socială.

Din rândul comunităţii rome au apărut intelectuali care au început să studieze istoria, obiceiurile, problemele etniei din care proveneau. Acest lucru nu a fost pe placul autorităților comuniste și acești intelectuali au intrat rapid în vizorul Securității. Statul național unitar permitea mai mult declarativ existența “naționalităților conlocuitoare”, fiindcă, înainte de toate, eram toți comuniști.

Contactele romilor cu străinătatea și cu bisericile neoprotestante au fost alte lucruri înspăimântătoare pentru comuniști: această dublă amenințare la adresa politicii de stat a înăsprit supravegherea Securității asupra lor.

Sursa: RFI

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință